Medicii ştiu prea multe

"E ceva în neregulă cu ochiul ei, pare să nu facă abducţie peste linia mediană. Cred că are paralizie de nerv şase."

 

La 24 de ore după o cezariană de urgenţă, nu aveam dispoziţia necesară ca să-l aud pe soţul meu (neurolog) stabilind un diagnostic exagerat în cazul copilului meu nou-născut. "Nu are nimic la ochi," am replicat, "a trecut cu bine examenul de control."

Au urmat, evident, consulturi ale unei pleiade de specialişti, nici unul dintre ei nedorind să contrazică diagnosticul soţului meu. Membrii familiei mele, care nu erau medici, au căzut pe gânduri. Nu vedeau nimic în neregulă şi, involuntar, m-am înfuriat pe soţul meu că a dat un asemenea verdict. Simţeam că e îngrijorat, dar n-a vrut să-mi împărtăşească diagnosticele sale diferenţiale. Starea de nelinişte nu s-a atenuat nici după efectuarea ecografiei transcraniene, care a ieşit normală. S-a mai înseninat abia după ce s-a pus diagnosticul de sindrom Duane şi ni s-a spus că era mai mult o neplăcere decât o problemă.

Am vorbit despre acel episod traumatizant şi cu o prietenă, care considera că trebuia să fie foarte stresantă căsătoria cu un medic, fiindcă doctorii ştiu prea multe. Mi-am amintit cât de iritată eram, la început, de ceea ce am apreciat drept diagnostic exagerat al soţului în cazul copilului meu perfect. M-am gândit apoi că şi pediatrul admisese efectuarea controalelor pentru propriul său copil, iar fratele soţului meu era convins că al doilea fiu al lui fusese surd în primele 24 de ore de la naştere. Mi-am dat seama că experienţa mea era departe de-a fi singulară.

Cea mai importantă concluzie ce trebuie reţinută este că nu li se poate imputa nimic; cunoştinţele ştiinţifice, odată însuşite, nu pot fi ignorate sau uitate cu desăvârşire. Aşa cum i-a spus scorpionul broaştei: "Nu mă pot abţine, aşa sunt eu."

Knowing too much
BMJ 2008;336:76

Stockport Primary Care Trust, Stockport
Sofie Zermansky
physiotherapy departmentmailto:sofie.zermansky@btinternet.com

Greater Manchester Neuroscience Centre
Adam Zermansky
specialist registrar, neurology department

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: