Hepatita asociata cu Kava, un remediu naturist pentru anxietate

Kava, rizomul plantei de piper, Piper methysticum, a fost folosita pe scara larga in Pacificul de Sud, ca bautura cu efecte narcotice. Lactonele, constituientii principali ai kavei, sunt considerate a fi active din punct de vedere farmacologic; in Europa si in Statele Unite sunt comercializate sub forma de extracte standardizate pentru anxietate si tensiune.

Un barbat in vârsta de 50 de ani s-a prezentat la medic din cauza icterului. De circa o luna sesizase simptome de oboseala, piele "bronzata" si urina inchisa la culoare. Antecedentele patologice personale nu erau semnificative, cu exceptia unei usoare anxietati, pentru combaterea careia, de doua luni, lua zilnic trei-patru capsule cu extract de kava (doza maxima recomandata este de trei capsule), corespunzatoare unei doze de 210-280 mg de lactone (Laitain, Schwabe, Switzerland). Nu luase nici un alt medicament si nu obisnuia sa consume alcool. Testele functionale hepatice au aratat cresterea de 60 si de 70 de ori a concentratiei de aspartat aminotransferaza si, respectiv, a celei de alanil aminotransferaza. Concentratia fosfatazei alcaline era de 430 UI/l (valori normale 30-125), a g-glutamiltransferazei, de 691UI/l (9-35), a lactat dehidrogenazei, de 1 132 UI/l (125-240), iar a bilirubinei totale si conjugate, de 279,2 (µmol/l (6,6-25) si, respectiv, de 212,3 (µmol/l (1,7-8,6). Timpul de protrombina era de 25%. Pacientul a fost internat in spital. Ecografia a aratat o usoara marire a ficatului, dar fara ascita sau tromboza a venei porte. Testele sanguine pentru depistarea virusului hepatitic A, B, C si E, a HIV, a citomegalovirusului si a virusului Epstein-Barr au fost negative. Starea pacientului s-a inrautatit in urmatoarele 48 de ore. S-a instalat encefalopatie in stadiul IV si s-a impus intubarea bolnavului. La momentul respectiv, timpul de protrombina era de 10%. Doua zile mai târziu, pacientul a primit un transplant de ficat. Examenul anatomo-patologic a aratat ca ficatul bolnavului era atrofic, iar venele subhepatice si vena porta aveau un aspect normal. Examenul histologic a evidentiat o necroza hepatocelulara extensiva, severa si infiltrat extins lobular si portal, cu limfocite si numeroase eozinofile.
Consumul mare de kava a fost asociat cu concentratiile crescute de gama-glutamiltransferaza, sugerând o potentiala hepatotoxicitate.1 A fost raportat un caz de hepatita necrozanta recurenta.2 La pacientul nostru, o corelatie intre ingestia de kava si insuficienta hepatica fulminanta este sustinuta de cronologie, rezultatul examenului histologic si excluderea altor cauze de hepatita. Este plauzibila stabilirea cauzalitatii conform definitiilor stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Insuficienta hepatica acuta cu prognostic fatal sau care impune transplant de ficat a fost atribuita unor variate preparate naturiste.3-5 Cazul prezentat ilustreaza cât de important este sa se analizeze frecventa de utilizare a produselor farmaceutice fara prescriptie medicala. Cazul a fost adus in atentia Swiss Pharmacovigilance Center (Centrul Elvetian de Farmacovigilenta) din Berna.

Conflict de interese: Nici unul declarat.

Monica Escher, Jules Desmeules,
Division of Clinical Pharmacology and Toxicology,
Emile Giostra,
Division of Gastroenterology,
Gilles Mentha,
Division of Visceral Surgery, Geneva University Hospital, 1211 Geneva 14, Switzerland

Bibliografie

1 Mathews JD, Riley MD, Fejo L, Munoz E, Milns N, Gardner ID, et al. Effects of the heavy usage of kava on physical health: summary of a pilot survey in an Aboriginal community. Med J Aust 1988;148:548-55.

2 Strahl S, Ehret V, Dahm HH, Maier KP. Necrotizing hepatitis after taking herbal medication. Dtsch Med Wschr 1998;123:1410-14. (In German.)

3 Mostefa-Kara N, Pauwels A, Pines E, Biour M, Levy VG. Fatal hepatitis after herbal tea. Lancet 1992;340:674.

4 Yoshida EM, McLean CA, Cheng ES, Blanc PD, Somberg KA, Ferrell LD, et al. Chinese herbal medicine, fulminant hepatitis, and liver transplantation. Am J Gastroenterol 1996;91:2647-8.

5 Sheikh NM, Philen RM, Love LA. Chaparral-associated hepatotoxicity. Arch Intern Med 1997;157:913-9.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Oana Daraba
Autor: