Experimentele pe voluntari, din armată, realizate în Israel, vor fi supravegheate de ministerul sănătăţii

Angajaţii Israel Defence Forces (Forţele Defensive Israeliene) care au fost implicaţi în testarea de antidoturi pentru antrax, gaze de luptă neurotoxice şi alte substanţe toxice vor beneficia, în curând, de protecţie, asigurată de ministerul sănătăţii.

Studiile clinice din armată au început acum mai bine de 35 de ani şi au continuat până în zilele noastre, fără ca participanţii să fie informaţi, de către cadrele medicale militare, asupra naturii medicamentelor administrate şi a riscurilor implicate.

Doctorii de la Drepturile Omului din Israel au depus, la Înalta Curte de Justiţie, o petiţie, în numele soldaţilor de diferite vârste care participaseră la experimente nesupravegheate, fără să fi făcut obiectul unui consimţământ informat şi care s-au plâns că starea de sănătate le fusese afectată de testele respective.

  
Soldaţi israelieni care, din dorinţa de-a fi primiţi în unităţile de luptă de elită, au acceptat să participe voluntar la experimente din anii 1970

Guvernul a comunicat judecătorilor că, de acum încolo, armata este de acord ca astfel de experimente să se desfăşoare sub supravegherea ministerului sănătăţii, la fel ca şi cercetările medicale civile. În cadrul ministerului este în curs de elaborare o notă către guvern în care vor fi stabilite reguli detaliate, menite să orienteze experimentele medicale, inclusiv cele desfăşurate în cadrul armatei.

Grupul de medici s-a declarat mulţumit de înţelegere, mai puţin de refuzul statului de-a opri imediat toate experimentele pe soldaţi şi de-a îngădui reluarea lor numai după acceptarea notei de către parlamentul izraelian (Knesset).

Între timp, experimentele medicale vor fi reglementate printr-o versiune modificată a legilor în vigoare.

Veteranii, care în majoritate se apropie, acum, de vârsta de 50 de ani, dar în 1971 erau nişte tineri recruţi ambiţioşi, au făcut parte din grupul celor care au depus petiţia la Înalta Curte. Pe atunci, dornici să fie primiţi în unităţile de luptă de elită, au acceptat "voluntar" să înghită zeci de pastile, zilnic, timp de câteva săptămâni. Ei nu fuseseră informaţi că aceste medicamente nu fuseseră testate decât pe animale de laborator şi că erau un antidot pentru gaze neurotoxice şi substanţe de luptă.

Între timp, veteranii au aflat că respectivele antidoturi, deşi administrate soldaţilor în caz de urgenţă, nu sunt prevăzute a fi luate zile în şir. Foştii soldaţi israelieni au pretins că, dacă ar fi refuzat să participe, nu ar fi fost acceptaţi în unităţile de elită şi că aceia dintre ei care luau parte la studii primeau câteva săptămâni de permisie.

Experiments on army volunteers in Israel will be overseen by the health ministry

BMJ 2008;336:467

Judy Siegel-Itzkovich IERUSALIM

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Mădălina Geantă
Autor: