Experţii din Marea Britanie solicită crearea unui sistem de evaluare a testelor de diagnostic

Un raport publicat recent (martie 2008, n.ed.) recomanda introducerea unui sistem naţional de evaluare a testelor de diagnostic ce urmează a fi utilizate de către NHS. Raportul avertizează că la ora actuală, când apar mereu noi variante de teste, nu există nici o procedură în măsură să decidă care dintre ele ar trebui să fie folosite.

Majoritatea testelor, de tipul explorărilor imagistice la nivelul întregului organism, le creează persoanelor asimptomatice stări de confuzie şi de anxietate

Este important ca, pe de-o parte, sistemul de evaluare să fie aplicabil şi în cazul testelor şi explorărilor imagistice recomandate persoanelor asimptomatice, iar pe de altă parte, ca informaţia să ajungă şi la public, care trebuie să afle că, potrivit unui al doilea raport pe această temă, multe dintre testele respective nu sunt utile şi pot fi chiar dăunătoare.

Primul document - The Evaluation of Diagnostic Laboratory Tests and Complex Biomarkers (Evaluarea testelor de diagnostic de laborator şi a biomarkerilor complecşi) - susţine că în Marea Britanie sunt efectuate, în fiecare an, aproximativ un miliard de teste biochimice. "Laboratoarele NHS au sisteme sofisticate prin care se asigură acurateţea analitică a testelor, dar nu există nici un sistem de evaluare a eficienţei lor clinice şi a utilităţii lor individuale", a atras atenţia unul dintre autorii raportului, Peter Furness, histopatolog consultant la Spitalele Universitare din Leicester, vicepreşedinte al Royal College of Pathologists (Colegiul Regal al Anatomopatologilor).

Grupul recomandă înfiinţarea unei noi organizaţii care să se ocupe de evaluarea testelor de diagnostic la nivel naţional şi de furnizarea, prin intermediul unei baze de date accesibile publicului, a detaliilor cu privire la performanţa şi utilitatea acestora.

Noua organizaţie are menirea de-a analiza datele ce confirmă calităţile unui anume test şi de a ghida posibilităţile pentru aplicarea lui în practica clinică.

Al doilea raport, Making Sense of Testing (Semnificaţia efectuării testelor), recomandă ca organizaţia independentă să evalueze şi oferta, din ce în ce mai bogată, de teste de sănătate şi explorări imagistice (ce includ scanări la nivelul întregului organism şi teste sanguine pentru alergii), adresată direct persoanelor asimptomatice. Studiul menţionează că, în prezent, piaţa din Marea Britanie pentru testele de sănătate ce pot fi utilizate la domiciliu implică un buget anual de 99 de milioane lire sterline (130 de milioane euro; 199 de milioane $).

După revizuirea testelor de screening, un grup de anatomopatologi, medici generalişti şi oameni de ştiinţă din sectorul clinic au constatat că doar foarte puţine dintre testele puse la dispoziţia publicului sunt valoroase. Cele mai multe generează stări de confuzie ori de anxietate în rândul utilizatorilor, determină efectuarea unor consultaţii fără rost şi, uneori, chiar a unor proceduri medicale inutile.

Raportul, solicitat de Sense about Science, un trust independent care încearcă că îmbunătăţească gradul de înţelegere a datelor ştiinţifice de către public, a atras atenţia asupra faptului că majoritatea testelor proiectate în vederea diagnosticării unor afecţiuni specifice nu sunt adecvate pentru uzul persoanelor asimptomatice.

UK experts call for system to evaluate diagnostic tests

BMJ 2008;336:575


Susan Mayor
LONDRA
The Evaluation of Diagnostic Laboratory Tests and Complex Biomarkers este disponibil pe site-ul http://www.phgfoundation.org/ si http://www.rcpath.org/ iar Making Sense of Testing, pe http://www.senseaboutscience.org.uk/

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: