Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu cancer gastric, preoperator versus postoperator

Helicobacter pylori (H.P.) e considerat, în prezent, agentul etiologic pentru gastrita cronică şi ulcer. Forma cronică a infecţiei prodese de această bacterie este, de asemenea, asociată cu apariţia cancerului gastric distal şi cu recidiva acestuia, ceea ce impune cu necesitate eradicarea infecţiei cu H.P. după rezecţia neoplasmului gastric.

Rata eradicării cu tripla terapie bazată pe inhibitori ai pompei de protoni, în cazul pacienţilor cu ulcer/gastrită cronică, este de 80-90% şi ne-am aştepta la o rată similară de eradicare preoperatorie la bolnavii cu cancer gastric distal, datorită condiţiilor similare de stomac intact anatomic. Eradicarea preoperatorie are, însă, inconvenientul întârzierii intervenţiei de rezecţie gastrică. Eficacitatea eradicării postoperatorii este neclară, putând fi inferioară celei preoperatorii, datorită alterării integrităţii barierei gastrice postrezecţie şi prin întârzierea golirii gastrice.

Pentru evaluarea comparativă a eradicării pre- sau postrezecţie gastrică a infecţiei cu H.P. au fost randomizaţi 138 de bolnavi cu carcinom gastric distal stadiile I, II şi IIIA şi cu infecţie cu H.P. confirmată, care au avut un regim de eradicare similar: 10 mg rabeprazol, 500 mg claritromicina şi 1 000 mg amoxicilină de două ori/zi, timp de şapte zile. Monitorizarea eradicării s-a făcut prin testul rapid cu urează şi histologic, la 12 săptămâni de la gastrectomia subtotală.

Rata eradicării a fost de 84,6% la regimul preoperator vs 83,1% la cel postoperator, fără semnificaţie statistică. De asemenea, în grupul postoperator, rata eradicării nu a variat în funcţie de procedeul de reconstrucţie (Billroth I vs Billroth II, 80,4% vs 89,5%, P=0,49), deşi există diferenţe clare de reflux biliar între cele două procedee de anastomoză.

În concluzie, eficacitatea terapiei de eradicare a H.P. nu diferă dacă este aplicată pre- sau postoperator, la pacienţii cu cancer gastric distal, şi nu este influenţată de procedura de reconstrucţie gastrică. Astfel, eradicarea H.P. postoperator ar putea elimina inconvenientul amânării intervenţiei curative a cancerului gastric.

Prof.Dr.Mircea Cinteză, Dr.Roxana Cristina Şişu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: