De vânzare: maşină

"Am cumpărat maşina aceasta tot de la un doctor, coleg cu mine." Medicii sunt şi în prezent consideraţi o categorie profesională respectabilă şi m-am felicitat în sinea mea că am reuşit să câştig încrederea viitorilor cumpărători spunându-le că sunt doctor, la fel ca şi fostul proprietar.

Am pornit de la premisa că tactica pe care-o adoptasem îmi va putea aduce un câştig şi, într-adevăr, destul de curând, a şi sunat cineva ca să vadă maşina în seara următoare.

În drum spre casă, însă, în timp ce mă aflam la volan, a început să mă cuprindă un sentiment de jenă la gândul că mă folosisem de atuul conferit de propria-mi profesie ca să fac reclamă maşinii. Urma, oare, să fie o simplă tranzacţie între două persoane oarecare - un banal "caveat emptor" (termen latinesc ce defineşte un principiu economic conform căruia cumpărătorul îşi asumă toate riscurile - n. trad. - sau aveam obligaţia să respect regulile de bună practică medicală, stabilite de forul nostru tutelar, conform cărora "trebuie să vă asiguraţi că, indiferent de situaţie, conduita pe care o adoptaţi justifică încrederea pacienţilor în dumneavoastră sau cea acordată de populaţie profesiei medicale" şi că "trebuie să fiţi corecţi în tranzacţiile financiare sau comerciale cu agenţii economici, cu companiile de asigurări sau cu alte organizaţii ori persoane fizice"? Faptul că nu eram în timpul programului nu m-a lăsat să întrevăd nici un fel de circumstanţe atenuate.

Am decis să răspund cinstit la orice întrebare referitoare la problemele tehnice ale maşinii şi aşa am şi făcut, ba chiar am oferit de bună voie astfel de informaţii. Eu m-am simţit în largul meu, cumpărătorul mi-a apreciat onestitatea şi târgul s-a-ncheiat. În ciuda abordării mele, am vândut maşina la un preţ cu 100 £ mai mare decât cel pe care-l plătisem eu. Sper că medicii anestezişti nu citesc BMJ-ul, fiindcă, în caz contrar, mă voi simţi obligat să împart profitul cu proprietarul anterior al automobilului.

For sale: estate car
BMJ 2008;336:321

Norfolk and Norwich University Hospital, Norwich
Richard Smith
consultant in obstetricsmailto:richardsmith@ukgateway.net

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: