Un pacient memorabil

Un pacient în vârstă de 70 de ani fusese spitalizat de multe ori datorită unor exacerbări ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) de care suferea în ultimii ani şi, în ciuda cantităţii apreciabile de bronhodilatatoare şi anticolinergice pe care le lua, abia mai putea să umble.

Ultima oară, când a fost adus din nou la spital, datorită unei deteriorări serioase a funcţiei respiratorii, nu a mai răspuns la tratament, ceea ce a determinat trimiterea bolnavului la o unitate de îngrijire terţiară, pentru managementul insuficienţei respiratorii.

A fost conectat rapid la sistemul de ventilaţie pulmonară, dar după mai multe ore a făcut un stop cardiac. Operaţiunea de resuscitare a reuşit, însă la scurt timp a survenit un pneumotorax. Din fericire, pacientul a răspuns bine la ventilaţia asistată şi la drenajul intercostal. A fost externat după câteva zile.

Când a revenit la control, am constatat o ameliorare remarcabilă a dispneei. Radiind de fericire, pacientul mi-a spus că nu mai avea nici urmă de boală. Examinarea şi evaluarea funcţiei pulmonare au confirmat îmbunătăţirea stării sale de sănătate. Am înţeles cum i se "vindecase" BPOC-ul după ce m-am uitat peste fişa de externare.

Pacientul avea, în fiecare plămân, mari bule de emfizem, care au fost eliminate în timpul manevrelor de resuscitare cardiacă. Din fericire, pneumotoraxul apărut ulterior a fost tratat eficient. Acele bule de emfizem comprimaseră ţesutul pulmonar sănătos adiacent, aşa că "spargerea" lor a permis reluarea funcţiei normale a plămânilor. Urmarea a fost îmbunătăţirea considerabilă a funcţiei pulmonare şi a simptomelor clinice.

A memorable patient
Knifeless lung surgery
BMJ 2007;335:208 (28 July)

Alva's Health Centre, Moodabidri, India
Sadananda B Naik
physician and cardiologist, mailto:sadanandanaik@sancharnet.in

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: