OPINII PERSONALE

Am fost invitat, recent, de o companie farmaceutică, la un seminar, într-un hotel de cinci stele din Pakistan, unde trăiesc şi muncesc. Seminarul era pe tema sănătăţii mintale, iar compania a invitat "un prezentator străin" pentru a conferenţia pe acest subiect.

Am refuzat invitaţia. Motivaţia a fost următoarea: "Vă mulţumesc pentru invitaţie, pe care, din motive etice, trebuie să o refuz. Consider că toate interacţiunile medicilor cu companiile farmaceutice sunt lipsite de etică şi reprezintă o cauză serioasă a conflictelor de interese. De asemenea, nu accept cadouri, mici sau mari, indiferent de formă ori de dimensiune, de la nici o companie farmaceutică. Nu particip la seminariile sponsorizate de asemenea companii (ca acela pe care îl organizaţi), nici la 'lansările de medicamente', nici la conferinţele pentru care cheltuielile de deplasare sunt plătite tot de respectivele companii. Consider toate aceste activităţi drept o formă de mituire a medicilor de către companiile farmaceutice."

  

"Veţi cheltui o sumă mare de bani pentru zborul "prezentatorului străin" (probabil la clasa business), pentru cazarea sa la un hotel de cinci stele şi pentru plata unui onorariu frumuşel. Cât va costa întreaga acţiune? Şi care va fi rezultatul? Cum vă veţi recupera banii? Motivul dumneavoastră este să-i faceţi pe psihiatri să prescrie mai multe medicamente ale companiei, crescând astfel vânzările, fapt ce aduce după sine bonusuri imense pentru dumneavoastră şi echipa de management."

"Şi cine va plăti pentru aceste medicamente? Pacienţii şi familiile lor, bineînţeles - deoarece, în Pakistan, majoritatea îngrijirilor pentru sănătate reprezintă cheltuielile necompensate."

"De ce nu puteţi organiza seminarul în katchi abadi (barăcile din zonele cu venituri reduse sau sărace), acolo unde locuiesc majoritatea pacienţilor noştri cu depresie sau cu schizofrenie?"

"Condamn cu tărie aceste tipuri de activităţi, a căror principală motivaţie o reprezintă promovarea medicamentelor dumneavoastră şi convingerea medicilor lacomi să le prescrie. Spun lacomi, pentru că puţini doctori vor rezista tentaţiei de a lua un prânz sau o cină într-un hotel de cinci stele. De ce nu puteţi organiza seminarul într-un cort (marchiză), în katchi abadi (barăcile din zonele cu venituri reduse sau sărace), acolo unde locuiesc majoritatea pacienţilor noştri cu depresie sau cu schizofrenie?"

"Şi cât de bine cunoaşte compania problemele legate de sănătatea mintală din Pakistan? Ce ştiţi despre depresia şi schizofrenia din Pakistan şi despre problemele critice cu care se confruntă aceste afecţiuni în cultura noastră - probleme precum deprivarea socială, nivelul de sărăcie, corupţia, lipsa posibilităţii de a recurge la justiţie şi poziţia extrem de compromisă a femeii în societatea noastră? Ce ştiţi despre sistemul de sănătate mintală dezorganizat din această ţară şi despre modul în care afectează el managementul bolilor grave psihiatrice, precum schizofrenia şi depresia? Realizaţi că în Pakistan nu există buget pentru sănătatea mintală? Că multe familii trebuie să-şi ţină bolnavii de schizofrenie legaţi cu lanţuri pentru că nu îşi pot permite costul unor simple medicamente? Sunteţi conştienţi că mulţi pacienţi trebuie să călătorească sute de mile pe caniculă şi în praful din interiorul ţării pentru a vizita un psihiatru în oraş? Şi că, doar cu mici excepţii, în colegiile de medicină din Pakistan, psihiatria nu este nici predată ca disciplină de sine stătătoare, nici considerată ca atare? Şi că multe generaţii de medici pakistanezi s-au format fără a fi instruiţi în problematica sănătăţii mintale?"

Personal views
Why I declined an invitation to a drug company seminar

BMJ 2007; 335:887

Aga Khan University, Karachi, Pakistan
Murad Moosa Khan
professor of psychiatrymailto:murad.khan@aku.edu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: