O zi din viaţa unui medic

Scopul principal al prezentării PowerPoint este divertismentul. Conţinutul intelectual este o distracţie nejustificată. În pregătirea unei prezentări PowerPoint, estetica transcende substanţei.

Culoarea de fond şi logo-ul pentru slide-uri trebuie selectate după potenţialul maxim emetogen. Prima regulă pe dos, ridicolă, a prezentărilor PowerPoint stabileşte: "Cu cât sunt introduse într-un slide mai multe rânduri scrise şi cu cât fontul este mai mic, cu atât scade riscul criticilor la adresa datelor incluse accidental." A doua regulă stipulează: "Numărul de slide-uri ce pot fi prezentate în timpul alocat este invers proporţional cu numărul de întrebări dificile care pot fi puse la final." PowerPoint a depăşit era aparatului de proiecţie, în care prezentările erau drastic limitate de numărul de lăcaşuri pentru diapozitive şi de riscul căderii acestora îndată după începerea expunerii.

Legile plagiatului nu se aplică şi pentru PowerPoint, aşa că, la intervale optime, pot fi descărcate şi prezentate desene animate de o valoare îndoielnică, dar cu un rol comic incontestabil, urmărindu-se ca, întreţinând hohotele de râs ale audienţei, să fie atenuată capacitatea ei critică. Cercetările au arătat că raportul ideal desene:date este de 5:1.

Artiştii experimentaţi în PowerPoint sau PowerPointiliştii au rafinat într-atât prezentările, încât s-a ajuns la manifestări extravagante de sunet şi lumină, în care jocurile de puncte, volume şi lumini, fără nici o legătură cu datele prezentate, invadează întregul ecran pregătit pentru expunere, în acordurile stridente ale variaţiunilor pe tema Focului de artificii de Handel, creând, inevitabil, o atmosferă în stilul Fantasia din Ucenicul Vrăjitor. Este atins, astfel, un alt scop subsidiar al prezentării PowerPoint - să acţioneze ca o testare biologică pentru pragul de declanşare a crizei de epilepsie al audienţei, o formă de EEG PowerPoint.

PowerPoint a dat naştere mai multor afecţiuni medicale, al căror număr încă nu se cunoaşte: fobia de PowerPoint (PPP = PowerPoint phobia), tulburarea de stres PowerPoint (PPSD = PowerPoint stress disorder) şi o formă virulentă de depresie, denumită PowerPointlessness.

În fine, un alt scop al prezentării PowerPoint este de a testa capacitatea reţelei electrice regionale. În caz că prezentarea determină supraîncărcarea şi arderea reţelei electrice, este de dorit să aveţi la îndemână o prezentare de rezervă, o cutie de chibrituri şi o lanternă chinezească.

A day in the life of a doctor
The PowerPoint presentation
BMJ 2007;335:1292

Department of Immunology and Infectious Diseases, Children's Hospital at Westmead, Sydney, Australia,
David Isaacs
senior staff specialistmailto:davidi@chw.edu.au

Waltham Forest Child and Family Consultation Service, London
Stephen Isaacs
consultant

Department of Respiratory Medicine, Children's Hospital at Westmead
Dominic Fitzgerald
senior staff specialist

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: