Mortalitatea pentru primele 12 cauze de deces din SUA se menţine mai mare la bărbaţi decât la femei

Mortalitatea este mai mare la sexul masculin decât la cel feminin pentru toate cele 12 cauze principale de deces din SUA, se arată într-un nou raport.

În acelaşi document se menţionează că incidenţa majorităţii tipurilor de cancer este mai ridicată la bărbaţi, care, comparativ cu femeile, pierd, datorită manifestărilor neoplazice, cu 16% mai mulţi ani potenţiali de viaţă anterior vârstei de 75 de ani.

"Bărbaţii continuă să aibă, în toate etapele de viaţă, de la concepţie până la bătrâneţe, o rată a mortalităţii mai mare decât femeile", susţin autorii raportului publicat în Journal of Men's Health & Gender (doi: 10.1016/j.jmhg. 2007.01.010).

Studiul, bazat pe datele prezentate de publicaţia Health, United States, 2006, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC - Centrele pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor), a arătat că diferenţele între sexe încep încă din momentul concepţiei, când raportul între băieţi şi fete este de 125 la 100. Până la naştere, raportul scade la 105 băieţi pentru 100 de fete. După primii circa 35 de ani de viaţă, femeile încep să depăşească numeric bărbaţii, iar la vârsta de 100 de ani se ajunge la un raport de patru la unu în favoarea sexului feminin.

Bărbaţii pierd, prin boală coronariană, de circa 2,3 ori mai mulţi ani de viaţă potenţială înainte de 75 de ani, comparativ cu femeile

Deşi incidenţa bolii cardiace şi a accidentului vascular cerebral (AVC) este similară la bărbaţi şi femei, cei dintâi sunt afectaţi într-o măsură semnificativ mai mare în privinţa anilor de viaţă pierduţi, deoarece ei tind să aibă atac de cord şi AVC mai devreme decât semenele lor.

"Anii de viaţă potenţială pierdută, datorită AVC , anterior vârstei de 75 de ani sunt cu 20% mai mulţi la bărbaţi decât la femei, adică bărbaţii tind să moară prin stroke la vârste mai tinere decât femeile," scriu cercetătorii de la Tufts University School of Medicine din Boston. "Un fenomen similar se observă în cazul infarctului acut de miocard, care, în prezent, apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi, dar la o vârstă mai avansată . . . Bărbaţii pierd, prin boală coronariană, de circa 2,3 ori mai mulţi ani de viaţă potenţială înainte de 75 de ani, comparativ cu femeile."

Studiul arată că mortalitatea prin boală coronariană, stroke, boală pulmonară obstructivă cronică, gripă şi pneumonie, diabet, HIV, accidente rutiere, homicid, suicid, traumatisme, boli hepatice şi cancer este, în toate cazurile, mai mare la bărbaţi. Mortalitatea generală este şi ea mai ridicată.

Tot la sexul masculin se înregistrează o incidenţă mai crescută a cancerului pulmonar, colorectal, faringian, gastric, de pancreas şi de vezică urinară, precum şi a limfoamelor non-Hodgkiniene şi a leucemiei. Frecvenţa cancerului, indiferent de localizare, este cu 46% mai ridicată la bărbaţi decât la femei.

"Asemenea discrepanţe între sănătatea bărbaţilor şi cea a femeilor din SUA sunt evidente şi este necesar să se găsească fără întârziere explicaţiile de rigoare," se afirmă în raport.

Mortality from 12 top causes in US is still higher among men

BMJ 2007;334:1240

Roger Dobson ABERGAVENNY

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: