Folosirea echitabilă a programului comunitar de asigurări de sănătate, în mediul rural din India: studiu controlat randomizat pe grupuri

Rezumat

Obiective: Evaluarea strategiilor alternative în vederea unei mai bune valorificări a beneficiilor programului comunitar de asigurări de sănătate de către oamenii cei mai săraci.

Tipul studiului: Studiu prospectiv, controlat randomizat, pe grupuri.

Contextul: Programul comunitar de asigurări de sănătate al Self Employed Women's Association (SEWA - Asociaţia Patronală a Femeilor), din mediul rural din India.

Participanţi: Cei 713 solicitanţi iniţiali (2003), urmaţi de alţi 1 440, doi ani mai târziu, înscrişi în programul aplicat în 16 subdistricte din mediul rural.

Intervenţii: Servicii post-vânzare, cu sprijin supervizat, rambursare prospectivă, ambele pachete şi nici unul dintre ele, randomizate pe subdistricte.

Principalii parametri urmăriţi: Variabila de interes a fost statusul socioeconomic al solicitanţilor, comparativ cu statusul celorlalţi membri care locuiau în acelaşi subdistrict. Variabilele secundare au fost: ratele de participare la SEWA Insurance, statusul socioeconomic mediu al populaţiei asigurate, comparativ cu cel al întregii populaţii din mediul rural şi rata de solicitare a înscrierii în program.

Rezultate: În perioada cuprinsă între anii 2003-2005, statusul socioeconomic mediu al asiguraţilor SEWA (raportat la populaţia rurală din Gujarat) a crescut semnificativ. Ratele de înscriere în program s-au mărit semnificativ, în medie, cu 21,6 per 1 000 de membri (P<0,001). Cu toate acestea, diferenţele dintre grupurile intervenţionale şi programul standard nu au fost semnificative. Nu a fost evidenţiat nici un efect sistematic al timpului sau al intervenţiilor asupra statusului socioeconomic al solicitanţilor, comparativ cu cel al membrilor aceluiaşi subdistrict.

Concluzii: Nici una dintre intervenţii nu a fost suficientă pentru a asigura celor mai săraci membri din fiecare subdistrict posibilitatea unei mai bune valorificări a beneficiilor programului. Rata de solicitare a înscrierii a crescut ca rezultat al intervenţiilor care se pare că au întărit încrederea în programul comunitar de asigurări de sănătate.

Înregistrarea studiului: Studii clinice NCT00421629.

EDITORIAL de De Allegri şi Sauerborn

Equitable utilisation of Indian community based health insurance scheme among its rural membership: cluster randomised controlled trial

BMJ 2007;334:1309-12

1Health Economics and Financing Programme, Health Policy Unit, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London WC1E 7HT
2Nutrition and Public Health Intervention Research Unit, London School of Hygiene and Tropical Medicine
3SEWA Reception Centre, Bhadra, Ahmedabad, India 380 001

Correspondence to: M Kent Ranson mailto:kent.ranson@lshtm.ac.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: