Curs european de medicina somnului

Creşterea prevalenţei tulburărilor de somn în societatea modernă şi progresele în studiul acestei patologii au sporit necesarul de specialişti în somnologie, atât pentru cercetare cât şi pentru practica medicală.

Societatea Europeană de Cercetare a Somnului (European Sleep Research Society - ESRS) a organizat, în ultimii patru ani, cursuri de pregătire pentru tineri cercetători în somnologie, cel mai recent şi mai amplu fiind un proiect Marie Curie, în care Uniunea Europeană investeşte 653 000 €. Proiectul se desfăşoară în perioada 2007-2010 şi cuprinde trei module de pregătire: unul teoretic, de trei zile; altul practic, pentru care participanţii aleg unul din cele 10 centre acreditate de somnologie din cinci ţări europene;

  

şi un simpozion final în 2010. La cele trei module participă patru serii a câte 40 de "elevi", în 2010 urmând să înregistreze 160 de absolvenţi.

Primul modul teoretic de pregătire în somnologie a avut loc în perioada 18-21 iulie 2007, în Bertinoro, un orăşel medieval din nord-estul Italiei, în apropiere de Bologna. Aici, Universitatea din Bologna deţine un centru de conferinţe într-un cadru privilegiat: o veche fortăreaţă din secolul X, dominată de un castel plin de nobleţe şi mister.

Cei 40 de cursanţi au fost selectaţi din 120 de candidaţi din 25 de ţări europene, atât medici din diverse specialităţi (neurologie, psihiatrie, pneumologie, medicină internă), cât şi chimişti, biologi, fizicieni cu activitate în cercetarea fundamentală în somnologie. România a fost reprezentată prin trei cursanţi din Centrul Universitar Iaşi.

Cei 20 de profesori reprezintă avangarda cercetării în domeniul somnului, nume consacrate în domeniu. Organizatorul cursului a fost profesorul Roberto Amici de la departamentul de fiziologie umană al Universităţii din Bologna, vicepreşedinte al ESRS. S-au remarcat, prin carismă şi valoarea prezentărilor, profesorii: Tarja Porkka-Heiskanen (Helsinki), Tomas Pollmächer (Ingolstadt) - preşedintele ESRS, Dirk Pevernagie (Gent), Yves Dauvilliers (Montpellier), Soren Berg (Lund), Dieter Riemann (Freiburg), Susan Arber şi Debra Skene (Guildford).

Temele cursurilor au fost extrem de variate, de la fiziologia şi reglarea somnului, la metode de analiză a semnalelor electroencefalografice, precum şi aspecte de sociologie legate de somn. Au fost prezentate particularităţi ale somnului la femeie şi la copil, consecinţele medicale şi sociale ale privării de somn, patologia lucrului în ture, progresele înregistrate în studiul tulburărilor de ventilaţie şi al celor motorii apărute în somn, a narcolepsiei şi a insomniei. Cursanţii au avut ocazia să studieze şi să valideze trasee polisomnografice în cadrul unei sesiuni interactive, încheiată prin dezbaterea unor cazuri reprezentative pentru principalele tulburări de somn.

Participanţii au făcut prezentări succinte ale propriilor proiecte de cercetare, iar la finalul fiecărei zile, atât ei cât şi profesorii s-au evaluat reciproc. Evenimentul a prilejuit interesante schimburi de opinii pe teme de cercetare şi de practică medicală şi a constituit o valoroasă experienţă culturală şi socială.

Proiectul continuă, şi în toamna acestui an, cu modulul de pregătire practică în cercetarea fundamentală sau clinică, organizat în centrele de specialitate din Munchen, Ingolstadt, Zurich, Montpellier, Bologna şi Milano. Programul de pregătire ESRS - EU Marie Curie va continua cu astfel de cursuri şi anii următori, promoţiile 2007, 2008, 2009 şi 2010, urmând a se întâlni într-o reuniune finală în toamna anului 2010, când fiecare din participanţi îşi va prezenta propriile rezultate ale cercetărilor în domeniul somnologiei.

Sînziana Lovin, asistent doctor, UMF "Gr. T. Popa" Iaşi
Raluca Bercea
, doctor, Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: