Anesteziştii au ghiduri noi pentru a face faţă numărului crescând de pacienţi cu obezitate morbidă

În Marea Britanie, creşterea numărului de pacienţi cu obezitate morbidă i-a determinat pe anestezişti să elaboreze noi ghiduri pentru bolnavii cu risc înalt, accentul fiind pus pe necesitatea instruirii corespunzătoare şi a existenţei unui echipament adecvat.

Cifrele guvernamentale arată că, în Anglia, aproape 3% dintre femei şi 1% dintre bărbaţi au obezitate morbidă - indice de masă corporală (IMC) >40 - şi peste o cincime din populaţie este obeză (IMC>30).

Conform noilor ghiduri, elaborate de Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland (Asociaţia Anesteziştilor din Marea Britanie şi Irlanda), în fiecare spital şi în fiecare sală de operaţie ar trebui să fie numit un medic consultant anestezist, care să asigure atât personalul cât şi facilităţile adecvate pentru tratamentul perioperator al pacienţilor cu obezitate morbidă.

  
Ghidurile menţionează posibilitatea ca în orice spital mare să existe pacienţi cu o greutate corporală de peste 150 kg

"Mulţi clinicieni sunt conştienţi de creşterea numărului de pacienţi cu obezitate morbidă. Este un fenomen din ce în ce mai răspândit", afirma Alistair Chaimbers, anestezist consultant la Aberdeen Royal Infirmary, aflat la conducerea comitetului care a scris respectivele ghiduri.

"Ştim foarte bine că aceşti pacienţi prezintă o mare incidenţă a complicaţiilor anestezice, dar nu avem date suficiente pentru a cuantifica un asemenea risc."

În ghiduri este menţionată posibilitatea ca în orice spital important să fie internaţi oameni cu o greutate corporală de peste 150 kg şi că unii dintre ei se vor prezenta la urgenţă.

În astfel de cazuri, intubarea este, adesea, mai dificilă, saturaţia în oxigen în timpul anesteziei este mai scăzută, iar anestezia locală este mai greu de realizat, pentru că liniile de demarcaţie nu sunt evidente.

Ghidurile relevă necesitatea ca toţi anesteziştii să ştie cum să abordeze asemenea pacienţi. "Ei trebuie să fie familiarizaţi cu echipamentul şi cu riscurile pe care le prezintă respectivii bolnavi. Este foarte bine să se înceapă prin înregistrarea formală a greutăţii şi a înălţimii", afirma profesorul Chambers.

În opinia sa, clinicienii trebuie să se asigure că ştiu care este limita de toleranţă, pentru greutate, a meselor de operaţie, când acestea sunt perfect întinse şi nu se balansează, când se leagănă sau se înclină.

El a punctat faptul că şi personalul sanitar este supus unui risc crescut, durerile de spate putând fi o consecinţă a ridicării unor asemenea pacienţi fără precauţiile necesare.

Ghidurile sunt disponibile pe site-ul http://www.aagbi.org/

Anaesthetists get new guidelines for morbidly obese patients

BMJ 2007;335:275

Toby Reynolds BMJ

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Gianina Rusu studentă
Autor: