SUA ar trebui să relaxeze restricţiile de călătorie impuse persoanelor HIV pozitive, afirmă un grup independent de specialişti

Un grup independent de specialişti din SUA a lansat un apel pentru modificarea legilor ce împiedică intrarea în ţară a imigranţilor şi vizitatorilor HIV pozitivi, accesul lor fiind permis, de la caz la caz, numai ocazional.

Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale îşi prezintă recomandările în raportul pe care l-a supus dezbaterii în cadrul unei reuniuni organizate, recent (la jumătatea lui aprilie a.c. - n. ed.), la Washington, DC.

"Interdicţia de călătorie" a primit aprobarea Congresului în anul 1993, când, înainte de introducerea tratamentelor eficiente, isteria generată de infecţia cu HIV atinsese cota maximă. Societatea Internaţională SIDA, în semn de protest, a refuzat să organizeze conferinţa din SUA până în momentul modificării legii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a calificat o atare politică de sănătate drept o violare a drepturilor omului.

Unul dintre coautorii raportului, Phillip Nieburg, a afirmat că, după anul 1993, au început să se acumuleze extrem de multe informaţii referitoare la infecţia cu HIV, despre care se ştie, în prezent, că nu este o boală contagioasă cu transmitere facilă. După părerea sa, legea nu poate fi justificată prin prisma sănătăţii publice.

Şi nici nu a fost în consonanţă cu poziţia de lider mondial, câştigată de SUA odată cu elaborarea, de către preşedintele american, a planului de urgenţă pentru combaterea SIDA (PEPFAR). "Este încă un aspect distonant, care nu se conjugă cu eforturile noastre", a spus Helene Gayle, un alt coautor al raportului, care deţine şi preşedinţia unei mari organizaţii de binefacere internaţionale, CARE.

Cel mai uşor poate fi modificat aspectul referitor la vizele pe termen scurt pentru cei care solicită intrarea în SUA. Prin completarea unui formular special este posibilă acordarea unei scutiri de taxe. Solicitantul însă, riscă să se confrunte cu pierderea confidenţialităţii diagnosticului şi cu reacţii discriminatorii, iar taxa poate fi prohibitivă în cazul oamenilor cu venituri mici. Scutirea integrală de taxe a fost garantată persoanelor care participă la evenimente de mare amploare, cum ar fi Gay Games (Jocurile Homosexualilor), organizate în Chicago, în iulie 2006.

Administraţia Bush şi-a propus să rezolve aspectele incriminate, chiar dacă lucrurile merg lent. Cu ocazia Zilei Internaţionale anti-SIDA (1 decembrie) de anul trecut, preşedintele a anunţat că va emite o hotărâre care va rezolva problemele legate de viză.

Vorbind la întâlnirea cu publicul, Tom Walsh, de la Departamentul SUA al Biroului de Coordonare Globală al infecţiei cu HIV, a afirmat: "Proiectul este în curs de desfăşurare, este foarte complex şi aş fi vrut să vă pot da mai multe detalii."

Susţinătorii legii actuale se tem că permiterea accesului persoanelor seropozitive în SUA va duce la împovărarea sistemului de sănătate publică. După Conferinţa Internaţională anti-SIDA, organizată la Toronto, vara trecută, ei au strâns date ce relevau faptul că peste 150 de persoane seropozitive, participante la conferinţă, au decis să rămână în Canada şi să ceară azil, invocând posibilitatea ca, în ţara de origine, să se confrunte cu atitudini discriminatorii sau cu situaţii şi mai neplăcute. Costul anual al medicaţiei necesare respectivei categorii de persoane s-ar ridica, în SUA, la circa 1milion $ (0,5 milioane lire sterline; 0,7 milioane euro).

  

Dr. Nieburg a calificat situaţia drept discriminatorie, datorită faptului că interdicţiile nu se aplică şi altor probleme cronice de sănătate costisitoare.

Louis Sullivan, care, la data intrării în vigoare a legii dată împotriva recomandării sale, era secretarul departamentului de servicii umanitare şi sanitare a afirmat că, de atunci, s-au atenuat considerabil atitudinile vehemente şi stigmatizante faţă de SIDA. Instituirea tratamentelor eficiente şi creşterea disponibilităţii medicamentelor în ţările în curs de dezvoltare creează "un moment favorabil pentru a încerca eliminarea restricţiilor (pe cale legală)", a mai afirmat el.

Moving Beyond the US Government Policy of Inadmissibility of HIV-Infected Noncitizens este disponibil pe site-ul www.csis.org/ media/csis/pubs/ movingbeyondinadmissibility.pdf.

US should ease its travel restrictions on HIV positive people, think tank says

BMJ 2006;334:820-1

Bob Roehr WASHINGTON DC

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: