Prima bancă internaţională de celule stem din sângele cordonului ombilical, cu caracter dublu, public-privat, lansată în Marea Britanie de către Richard Branson

După lansarea, în Marea Britanie, a primei bănci internaţionale de celule stem din sângele cordonului ombilical, cu caracter public-privat, obstetricienii şi moaşele solicită iniţierea unor dezbateri cu privire la organizarea serviciilor de colectare a depozitelor de sânge din cordonul ombilical.

Banca Virgin Health le va oferi părinţilor posibilitatea conservării sângelui din cordonul ombilical al copilului lor în două probe - una va fi păstrată ca mostră privată, ce urmează a fi folosită în exclusivitate de către copilul donator şi de către familia acestuia, iar cea de-a doua, ca eşantion de uz public, disponibil gratuit oricărei persoane care are nevoie de un transplant de celule stem.

Se preconizează ca, în cazul fiecărei mostre, un procent de aproximativ 80% să fie repartizat spre păstrare în banca publică, iar restul, de circa 20%, în banca privată, cu toate că modul în care vor fi distribuite cantităţile depozitate va depinde de cuantumul individual de sânge din cordonul ombilical, de volumul de celule stem şi de măsura în care acestea corespund normelor internaţionale consemnate în registrul de transplant.

O dată cu înfiinţarea băncilor private în mai multe ţări, depozitarea sângelui din cordonul ombilical a căpătat, în ultimii ani, din ce în ce mai multă popularitate, dat fiind faptul că este bogat în celule stem, ce pot fi folosite pentru tratamentul pacienţilor cu linii anormale de celule hematopoietice, pentru cel al leucemiei la copil, precum şi al unor boli imune şi metabolice; în plus, comparativ cu măduva osoasă, este mai ieftin şi mai uşor de obţinut.

Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Colegiul Regal al Obstetricienilor şi Ginecologilor) a apreciat drept salutare caracterul public al Băncii Virgin Health şi accesibilitatea ei la nivel internaţional, însă a avertizat, în cadrul unei declaraţii: "Principala noastră preocupare o reprezintă, în continuare, procesul de colectare a sângelui din cordonul ombilical şi sănătatea mamei şi a copilului. Este imperativ necesar ca procedurile în speţă să nu compromită sub nici o formă atenţia pe care personalul de îngrijire trebuie să o acorde naşterii şi ideal este ca mostra de sânge să fie prelevată, după eliminarea placentei, de către o a treia persoană specializată."

„Nici nu vreau să mă gândesc că oamenii s-ar putea concentra pe colectarea sângelui din cordonul ombilical, ne mai acordând mamei atenţia cuvenită"

În declaraţie se mai afirma: "Este esenţială comunicarea pe mai departe cu echipele de profesionişti şi cu personalul de îngrijire a femeii gravide din serviciile specializate."

Maggie Blott, medic specialist obstetrician la University College Hospital, Londra, spunea: "În practică, procesul de prelevare a sângelui din cordonul ombilical decurge cât se poate de corect.

  
Richard Branson a afirmat că toate profiturile vor fi donate instituţiilor de binefacere

Dar nici nu vreau să mă gândesc că personalul medical s-ar putea concentra îndeosebi asupra procedurilor, ne mai acordând atenţia cuvenită mamei şi copilului."

Royal College of Midwifes (Colegiul Regal al Moaşelor) a atras atenţia asupra faptului că responsabilitatea constituie o atitudine cheie. Sue Jacob, moaşă şi consultant în serviciile pentru studenţi, afirma: "O moaşă este responsabilă faţă de mamă şi copil. Orice altceva i-ar putea distrage atenţia de la o atare atitudine nu este de folos."

Ea a adăugat că, atunci când o femeie naşte, moaşa trebuie să se preocupe, în primul rând, de sănătatea mamei şi a copilului, să se asigure că cei doi reuşesc să stabilească legătura dintre ei şi să conducă în siguranţă cea de-a treia etapă a travaliului.

Colegiul a arătat că, potrivit datelor preliminare ale unui sondaj realizat în maternităţile din Marea Britanie, cele mai multe trusturi ale NHS (National Health System - Sistemului Naţional de Sănătate) nu au strategii de reglementare a colectării sângelui din cordonul ombilical. Un purtător de cuvânt al colegiului a spus că moaşele semnalau existenţa unor dificultăţi în relaţiile cu băncile comerciale, simţindu-se constrânse de femeilor care plătiseră, la respectivele bănci, serviciile de colectare a sângelui din cordonul ombilical imediat după naştere.

Virgin Health Bank a numit o echipă de consultanţi locali, care va colabora cu personalul de îngrijire sanitară din cadrul serviciilor de maternitate.

Sir Richard Branson, proprietarul lui Virgin Group şi fondatorul băncii, a afirmat că toate profiturile pe care Virgin Health Bank le va realiza pentru Grupul Virgin sau pentru el personal vor fi donate instituţiilor de caritate "care contribuie la înţelegerea deplină a potenţialului celulelor stem din sângele cordonului ombilical."

Leroy Edozien, medic specialist obstetrician şi ginecolog la St Mary's Hospital din Manchester, implicat în activităţile de management al riscului, a afirmat: "Propunerea presupune ca de operaţiunile de colectare a sângelui din cordonul ombilical să se ocupe personalul din cadrul NHS. Asta mă îngrijorează. Cadrele sanitare din NHS - atât doctorii cât şi asistentele - sunt suprasolicitate. Impunerea unei noi sarcini ar determina, efectiv, creşterea riscului de producere a erorilor umane şi compromiterea siguranţei pacientelor."

Procedura în sine poate părea simplă, dar dr. Edozien atrage atenţia asupra faptului că ea implică obţinerea consimţământului informat, garantarea purităţii sângelui prelevat, asigurarea etichetării corecte a mostrelor şi a depozitării lor în deplină siguranţă.

El a dorit să ştie cine urma să instruiască personalul care va colecta sângele din cordonul ombilical şi a pus întrebări referitoare la situaţia medico-legală a scutirii de pedeapsă în cazurile în care manevra nu ar decurge normal şi nu ar putea fi obţinute mostre pentru depozitare.

World's first public-private cord blood bank launched in UK by Richard Branson

BMJ 2007;334:277

Susan Mayor LONDRA

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: