Ignoranţa faţă de infecţia cu HIV se menţine la cote ridicate în multe ţări europene

Aproape toţi cetăţenii europeni sunt conştienţi de faptul că infecţia cu HIV poate fi dobândită prin transfuzii de sânge, prin contact sexual neprotejat cu o persoană seropozitivă sau prin folosirea unui ac de seringă infectat.

Cu toate acestea, mulţi dintre ei încă nu înţeleg corect situaţia.

În urma unui sondaj de opinie realizat în această lună (octombrie 2006, n. ed.) în 29 de ţări europene, s-a constatat că 94% dintre subiecţii chestionaţi au identificat corect potenţialele surse de infecţie. Patru din zece persoane au, însă, convingerea greşită că boala se poate lua prin sărutarea cuiva pe gură. Cea mai mare pondere a percepţiilor corecte se înregistrează în Franţa, unde 69% dintre participanţi au înţeles că aceasta nu este o cale de transmitere, urmată de Danemarca (59%), Olanda (58%) şi Belgia (53%). La capătul opus al scalei, ignoranţa este răspândită pe scară largă în Slovacia, Cipru, Lituania şi Grecia, unde peste 70% dintre cei chestionaţi au apreciat că sărutul este o modalitate sigură sau potenţială de infectare.

Comparaţia cu un sondaj asemănător, realizat cu doi ani în urmă, relevă că procentajul de răspunsuri corecte s-a majorat substanţial în Franţa (cu până la 19%), în Germania (10%) şi Belgia (9%), în timp ce proporţia opiniilor greşite a crescut în Italia (până la 11%), Spania (8%) şi Regatul Unit (6%).

Sondajul respectiv a intervievat aproximativ 25 000 de persoane cu vârste de peste 15 ani, provenind din 25 de ţări ale Uniunii Europene (UE), precum şi din Bulgaria şi România, care vor adera la UE în ianuarie 2007, şi Croaţia şi Turcia, a căror aderare este încă în curs de negociere. Aproape jumătate dintre cei chestionaţi erau conştienţi de imposibilitatea infectării fie prin băutul din acelaşi pahar sau folosirea aceleiaşi toalete cu o persoană afectată de SIDA ori seropozitivă, fie prin donarea de sânge. Un procent şi mai mare - de peste 70% - a ştiut că nu este riscant să consume alimente preparate de persoanele infectate, să dea mâna cu ele sau să ia contact cu obiecte atinse în prealabil de acestea.

Se constată din nou existenţa unor deosebiri majore între diferitele naţionalităţi. În timp ce 89% dintre suedezi au ştiu că este imposibil ca donatorii de sânge să contracteze o infecţie cu virusul HIV, numai 16% dintre slovaci erau în cunoştinţă de cauză, ei fiind şi cel mai puţin informaţi asupra consecinţelor salutului prin strângerea mâinii unei persoane infectate. Sub două treimi cunosc faptul că nu există nici un risc într-o atare privinţă, iar în Olanda, cota respectivă se ridică la 96%.

Când au fost întrebaţi dacă răspândirea şi manifestarea infecţiei cu HIV i-a determinat să se protejeze în timpul actului sexual, participanţii s-au departajat, aproape egal, în două categorii: 48% dintre ei au răspuns pozitiv şi 41%, negativ. Ciprioţii şi austriecii sunt cei mai prudenţi; nemţii, lituanienii şi letonii se situează la polul opus.

Două treimi dintre cei chestionaţi au considerat că tratamentul şi îngrijirile acordate persoanelor infectate în ţara din care provin sunt eficiente. Satisfacţia este deosebit de ridicată în Belgia şi Olanda (ambele cu 83%), ca şi în Italia şi Suedia (82%), dar în Letonia şi Estonia, procentul este de numai 25%.

Marcos Kiprianou, comisarul pentru sănătate al UE, a dezaprobat manifestările sentimentului de automulţumire: "Mă îngrijorează cel mai mult atenuarea vigilenţei faţă de problema prevenţiei. Trebuie să promovăm educaţia, folosirea acelor şi a seringilor sterile şi, mai ales, a contactelor sexuale sigure."

Aids Prevention Special Eurobarometer la adresa http://ec.europa.eu/health/ph_publication/eurobarometers_en.htm.

Ignorance about HIV is still high in many parts of Europe

BMJ 2006;333:774

Rory Watson Brussels

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: