Când furnizează dovezi, doctorii trebuie să acţioneze în limitele propriei lor competenţe profesionale

Medicii solicitaţi, la procese, ca martori în calitate de experţi, trebuie să se asigure că respectă limitele competenţei lor profesionale, se precizează în proiectul de recomandări al UK General Medical Council (Consiliul Medicilor Generalişti al Marii Britanii).

Iniţiativa a fost determinată de controversa declanşată de rolul medicului pediatru pensionar Roy Meadow, care a furnizat dovezi statistice eronate în cazul lui Sally Clark, o mamă de profesie avocat, acuzată de uciderea celor doi bebeluşi ai ei de sex masculin şi eliberată, ulterior, după recurs.

În recomandări se menţionează: "Trebuie să oferiţi sfaturi şi dovezi numai în limitele competenţei dumneavoastră profesionale. Când prezentaţi dovezile sau redactaţi rapoartele este necesar să vă limitaţi afirmaţiile strict la domeniile în care aveţi cunoştinţe relevante sau experienţă directă".

"Ar trebui să fiţi la curent cu standardele şi natura practicii în vigoare, pe perioada judecării incidentului incriminat. Dacă o anumită întrebare sau un aspect particular nu se înscrie în sfera dumneavoastră de competenţă, trebuie să specificaţi foarte clar acest fapt."

Doctors must stay within their competence when giving evidence

BMJ 2006;334:276

Clare Dyer BMJ

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: