Aspirina reduce riscul de cancer, susţin rezultatele unui trial amplu,efectuat în SUA

Un recent studiu prospectiv de tip cohortă a adus noi dovezi ce susţin faptul că administrarea regulată a aspirinei reduce incidenţa cancerului şi mortalitatea provocată de el.

S-a constatat, însă, că la femeile aflate la menopauză, din regiunea central-vestică a SUA, tratamentele cu antiinflamatorii non-steroidiene nu oferă protecţie faţă de apariţia afecţiunilor neoplazice.

Cercetătorii de la Mayo Clinic College of Medicine din Rochester, Minnesota, şi de la Universitatea Minnesota din Minneapolis au investigat 22 507 participante la studiul pentru evaluarea stării de sănătate a femeilor din Iowa, care se aflau la menopauză şi nu aveau antecedente personale de cancer sau de boli cardiace. Ei şi-au comunicat rezultatele în cadrul unui rezumat prezentat la conferinţa anuală a American Association for Cancer Research (Asociaţia Americană pentru Cercetarea Cancerului), organizată la Los Angeles, în aprilie a.c. (http://www.abstractsonline.com/viewer/searchAdvanced.asp,%20abstract%203400).

La includerea în studiu, în 1992, participantelor li s-au solicitat informaţii despre consumul de aspirină şi de alte antiinflamatoare non-steroidiene, precum şi despre statutul de fumătoare. Cercetătorii nu le-au pus întrebări suplimentare, dar au determinat incidenţa neoplasmului şi a mortalităţii în funcţie de informaţiile epidemiologice locale, de baza de date oncologice şi de registrul certificatelor de deces din Iowa.

Pe durata celor 12 ani de supraveghere s-au înregistrat 3 487 de cazuri de cancer şi 3 581 de decese, dintre care 1 193 s-au datorat afecţiunii neoplazice.

Comparativ cu femeile care, la includerea în studiu, au afirmat că nu obişnuiau să ia aspirină, în cazul celor care au declarat că o utilizau regulat s-a constatat o scădere atât a riscului de apariţie a cancerului - cu 16% (risc relativ 0,84 (interval de încredere între 0,77 şi 0,9) cât şi a celui de deces datorat bolii - cu 13% (risc relativ 0,87), între 0,76 şi 0,99).

Femeile nefumătoare sau cele care au renunţat la fumat au avut o incidenţă mai mică a instalării neoplasmului şi a mortalităţii faţă de cele fumătoare, dar diferenţa nu a fost semnificativă statistic.

Participantele care utilizau regulat aspirină au avut şi un risc mai mic atât de instalare a bolii coronariene cât şi de mortalitate.

Multe studii anterioare au demonstrat că folosirea aspirinei şi, uneori, a altor medicamente antiinflamatorii non-steroidine reduce riscul apariţiei cancerului de sân, ovarian, esofagian şi colorectal (BMJ 2003;327:572-3, doi:). Unele cercetări, însă, nu au relevat existenţa beneficiilor menţionate.

În cadrul studiului randomizat, pentru evaluarea stării de sănătate a femeilor, desfăşurat între anii 1992 şi 2004, pe aproximativ 40 000 de participante sănătoase, cu vârste de minimum 45 de ani, cărora li s-a administrat o doză zilnică de 100 mg de aspirină sau de placebo şi care au fost monitorizate timp de 10 ani, nu s-au înregistrat beneficii secundare regimului terapeutic cu aspirină (JAMA 2005;294:47-55). Consumul de aspirină nu a redus incidenţa cancerului de sân, a celui colorectal sau pulmonar şi nu a diminuat mortalitatea prin boală neoplazică decât în cazul celei cu localizare pulmonară.

Se presupune că apariţia cancerului este corelată cu un proces inflamator. Probabil că inhibarea enzimei proinflamatorii ciclo-oxigenaza 2, de către aspirină, este factorul cheie în mecanismul de protecţie post-medicmentos (BMJ 2003; 326:565)

Aspirin reduced risk of cancer in large US study

BMJ 2007;334:816

Janice Hopkins Tanne NEW YORK

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: