Ţesuturi cardiace obţinute din celule stem embrionare umane

Aşa cum reiese dintr-un raport recent al Circulation Research, ţesutul cardiac uman, care conţine vase de sânge şi se contractă spontan, a fost obţinut din celulele stem embrionare umane (11 ianuarie 2007, doi:10.1161/ /01.RES.0000257776.05673.ff).

O echipă de la Institutul de Tehnologie Technion-Israel din Haifa a plasat la un loc o combinaţie de cardiomiocite şi celule endoteliale, obţinute din celulele stem embrionare umane, cu fibroblaste izolate din embrionul de şoarece, pentru a produce ţesuturi intens vascularizate. Ca sistem de susţinere tridimensional pentru ţesutul cardiac, cercetătorii au folosit un burete de polimer biodegradabil.

Echipa a fost alcătuită din Shulamit Levenberg, cercetător în inginerie biomedicală şi tisulară; Lior Gepstein, profesor de fiziologie; şi alţi colegi.

Ei vor analiza posibilitatea realizării, în viitorul apropiat, a unui implant de ţesut cardiac obţinut prin bioinginerie, beneficiind de vasele lui sangvine, în vederea iniţierii procesului de conectare la sistemul circulator.

  
Dr.Shulamit Levenberg

E posibil ca procedura respectivă să devină un instrument de lucru important în evaluarea interacţiunilor dintre diferitele celule în timpul dezvoltării inimii la embrionul uman; ea ar putea fi folosită şi în studiile de patofiziologie şi farmacologie, ca model tridimensional in vitro de ţesut uman cardiac.

Tehnica urmăreşte să vină în sprijinul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă provocată de insuficienţa cardiacă globală şi de disfuncţia ventriculară. Datorită faptului că realizarea unor organe sintetice este încă un obiectiv îndepărtat, cercetătorii din Israel consideră că pasul următor va fi repararea ţesuturilor lezate.

"În cadrul activităţii noastre", afirmă dr. Levenberg, "am demonstrat rolul celulelor endoteliale ce induc diferenţierea celulelor stem derivate din celulele cardiace şi organizarea lor sub formă de ţesuturi, susţinându-le multiplicarea. Este important să obţinem ţesuturi cardiace cu toate celulele care intră în alcătuirea lor. În acest caz, este vorba despre celulele endoteliale, cele cardiace şi cele care susţin vasele de sânge."

Principala problemă a medicinii cardiovasculare regenerative constă în lipsa surselor de ţesuturi cardiace umane. Prin stabilirea unui model unic de diferenţiere a cardiomiocitelor din liniile de celule embrionare stem, va fi posibilă cultivarea celor din urmă în stare nediferenţiată şi, ulterior, evoluţia lor dirijată într-o varietate de tipuri celulare, inclusiv în cardiomiocite cu proprietăţi funcţionale tipice ţesuturilor umane cardiace nediferenţiate, embrionare.

Recent, echipa a arătat că, după obţinerea lor, cardiomiocitele se pot integra în ţesuturile cardiace preexistente, atât in vitro cât şi in vivo.

Heart tissue generated from human embryonic stem cells

BMJ 2006;334:174-5

Judy Siegel-Itzkovich Ierusalim

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: