Studiu prospectiv asupra corelaţiei dintre consumul de alcool şi boala coronariană, la femei şi la bărbaţi

Rezumat

Obiective: Determinarea asocierii dintre tipurile de consum de alcool şi riscul de instalare a bolii cardiace coronariene, la femei şi la bărbaţi.

Protocol de studiu: Studiu populaţional pe cohortă.

Localizare: Danemarca, 1993-2002.

Participanţi: 28 448 de femei şi 25 052 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, care, la data înrolării în studiu, nu aveau afecţiuni cardiovasculare.

Principalii parametri cuantificaţi: Incidenţa bolii cardiace coronariene apărute în timpul unei perioade medii de urmărire de 5,7 ani.

Rezultate: În rândul femeilor şi al bărbaţilor s-au semnalat 749 şi, respectiv, 1 283 de evenimente cardiace. Participantele care consumau alcool cel puţin o dată pe săptămână au avut un risc de boală coronariană mai mic decât cele care obişnuiau să bea mai rar. S-a observat, totuşi, o mică diferenţă în privinţa frecvenţei consumului: o dată pe săptămână (rata evenimentelor aleatorii 0,64, interval de încredere 95% 0,51-0,81), două-patru zile pe săptămână (0,63, 0,52-0,77), cinci sau şase zile pe săptămână (0,65, 0,51-0,84). Pentru bărbaţi s-a constatat, de-a lungul întregului interval de urmărire, o asociere invers proporţională între frecvenţa consumului şi riscul apariţiei bolii coronariene. Cel mai scăzut risc a fost observat la cei care beau zilnic (0,59, 0,48-0,71), comparativ cu cei care consumau alcool mai rar decât o dată pe săptămână.

Concluzii: La femei, ingestia de alcool ar putea fi principalul factor determinant al asocierii invers proporţionale între aportul de alcool şi riscul de instalare a bolii coronariene, în timp ce, la bărbaţi, se pare că are importanţă nu atât consumul de alcool în sine cât frecvenţa lui.

Prospective study of alcohol drinking patterns and coronary heart disease in women and men

BMJ 2006;332:1244-7

Centre for Alcohol Research, National Institute of Public Health, Øster Farimagsgade 5, Dk-1399 Copenhagen, Denmark
Janne Tolstrup
research fellow
Majken K Jensen research fellow
Morten Grønbæk professor

Institute of Cancer Epidemiology, Danish Cancer Society, Copenhagen
Anne Tjønneland
senior research fellow

Department of Clinical Epidemiology, Cardiovascular Research Center, Aarhus University Hospital, Aalborg
Kim Overvad
research director

Division of General Medicine and Primary Care, Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston, USA
Kenneth J Mukamal
assistant professor

Correspondence to: mailto:J%20Tolstrupjst@niph.dk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: