Rezultatele chirurgiei endoscopice, faţă de cele ale chirurgiei deschise, pentru sindromul de canal carpian, la pacienţii cu loc de muncă: studiu clinic cu control statistic

Rezumat

Obiective: Compararea decompresiunii chirurgicale endoscopice şi prin tehnică deschisă, la pacienţii cu loc de muncă, ce prezintă sindrom de canal carpian.

Proiect şi localizare: Studiu clinic cu control statistic, efectuat într-un singur departament ortopedic.

Participanţi: 128 de pacienţi cu loc de muncă, din categoria de vârstă 25-60 de ani, diagnosticaţi clinic cu sindrom de canal carpian idiopatic, confirmat prin teste electrofiziologice. versus placebo.

Principalii parametri evaluaţi: Parametrul principal a fost severitatea durerii postoperatorii la nivelul cicatricei sau al palmei proximale şi gradul în care durerea ori sensibilitatea limitează activităţile, fiecare evaluare fiind făcută pe o scală de patru puncte, transformată într-un scor combinat de la 0 (nici unul) la 100 (durere severă sau sensibilitate care produce o limitare severă a activităţii). Parametrii secundari au fost durata absenţei de la serviciu după intervenţia chirurgicală, severitatea simptomelor de sindrom de canal carpian şi scorurile statusului funcţional, scorul SF-12 al calităţii vieţii, sensibilitatea şi forţa mâinii (examinare în orb); urmărirea la trei şi şase săptămâni, precum şi la trei şi 12 luni.

Rezultate: 63 de pacienţi au fost repartizaţi în grupul cu chirurgie endoscopică, iar ceilalţi 65, în cel cu chirurgie deschisă; nimeni nu s-a retras şi nici nu a abandonat studiul. Durerea la nivelul cicatricei sau a palmei proximale a avut o prevalenţă mai scăzută ori mai puţin severă după chirurgia endoscopică decât după cea deschisă, dar diferenţele au fost, în general, mici. La trei luni, durerea la nivelul cicatricei sau al palmei a fost descrisă de către 33 de pacienţi (52%) din grupul cu operaţie endoscopică, şi de 53 de subiecţi (82%) din lotul care a suferit o intervenţie deschisă (numărul de pacienţi necesar a fi trataţi a fost de 3,4, interval de încredere 95% de la 2,3 la 7,7), iar diferenţa medie a scorului pentru severitatea durerii în cicatrice sau în palmă şi limitarea activităţii a fost de 13,3 (5,3-21,3). În ceea ce priveşte alţi parametri, nu s-a evidenţiat nici o diferenţă între grupuri. Durata medie a absenţei de la serviciu după tratamentul chirurgical a fost de 28 de zile în ambele grupuri. Calitatea vieţii s-a ameliorat substanţial.

Concluzii: În sindromul de canal carpian, chirurgia endoscopică a fost asociată cu un grad de durere postoperatorie mai redus decât în cazul intervenţiei deschise, dar beneficiul redus şi similitudinea altor rezultate a făcut ca raportul cost-eficienţă să fie nesigur.

Outcomes of endoscopic surgery compared with open surgery for carpal tunnel syndrome among employed patients: randomised controlled trial

BMJ 2006;332:1473-6

Department of Orthopaedics, Hässleholm and Kristianstad Hospitals, SE-281 25 Hässleholm, Sweden
Isam Atroshi
associate professor
Gert-Uno Larsson orthopaedic surgeon
Ewald Ornstein orthopaedic surgeon

Department of Physical and Occupational Therapy, Kristianstad Hospital, SE-29185 Kristianstad, Sweden
Manfred Hofer
physical therapist

Department of Orthopaedics, Lund University Hospital, SE-221 00 Lund, Sweden
Ragnar Johnsson
associate professor

National Swedish Competence Centre for Musculoskeletal Disorders, Lund University Hospital
Jonas Ranstam
biostatistician

Correspondence to: I Atroshi mailto:Isam.Atroshi@skane.se

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: