O să cred când o să văd

"Următoarea dumneavoastră serie de studenţi soseşte mâine", mi-a spus administratorul, "iar unul dintre ei are un defect de vedere."

S-a constatat că i se stabilise, cu 20 de ani în urmă, diagnosticul de retinitis pigmentosa şi, după admiterea la facultatea de medicină, a fost înscris ca nevăzător. Colegii mei erau sceptici în privinţa opţiunii lui profesionale şi ne întrebam cum se va adapta situaţiei şi ce impact va avea prezenţa lui asupra restului echipei medicale şi a pacienţilor.

L-am întâlnit a doua zi. Înalt şi elegant, emana un aer calm şi încrezător. Era însoţit de un câine utilitar şi de un coleg, care îi transmitea fişele pacienţilor (formau, aşa cum aveam să-i numesc curând după aceea, "un trio"). Dovedise o abilitate excelentă în a lua o anamneză şi era capabil să adune informaţii semnificative, neremarcate de studenţii care examinaseră cazul înaintea lui. Îşi culegea toate datele necesare prin palpare şi auscultaţie. Suflul hepatic este un semn specific pentru hepatita alcoolică, dar poate fi dificil de auscultat, chiar şi pentru un hepatolog experimentat - lui, însă, nu i-a scăpat niciodată. În timpul vizitelor la salon, am fost impresionat de relaţiile bune cu pacienţii, care se simţeau în largul lor în preajma sa. Curând a devenit evident că prezenţa lui avea un efect benefic asupra grupei, iar "trio-ul" şi-a căpătat o binemeritată notorietate în întregul spital.

Pentru a-şi compensa handicapul, se baza pe metode ingenioase. Pentru comitetul medical (examenul MRCP) folosea o persoană care să îl ajute la scris şi citit. În timpul examenului de anatomie, abilităţile sale de palpare l-au ajutat să identifice diferitele componente ale cadavrului. Întrucât îşi pierduse vederea când devenise adult, nu citea în Braille, ci consulta, în schimb, texte audio şi electronice. Cea mai amuzantă resursă a fost JAWS, un program computerizat care i-a permis să-şi "noteze" cazurile, să navigheze pe internet şi să răspundă la e-mail-uri.

L-am respectat şi admirat pe remarcabilul student medicinist, ceea ce i-am şi arătat, la ultima noastră întâlnire. Pentru a surmonta un asemenea handicap personal şi a sfida prejudecăţile, alegând profesia de medic, era nevoie de o tărie de caracter şi o hotărâre pe care mulţi dintre noi nu le au. A absolvit recent facultatea şi acum este rezident la psihiatrie. Înainte să întâlnesc un asemenea om, dacă cineva mi-ar fi cerut părerea în legătură cu posibilitatea ca un nevăzător să studieze medicina, n-aş fi fost prea optimist. Acum, cred că "a vedea" înseamnă a crede.

"Seeing" is believing

BMJ 2006;332:780

St Mary's Hospital NHS Trust, London
Sumita Verma
locum consultant liver and antiviral unit mailto:sumitaverma6@hotmail.com

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: