NICE susţine că medicii ar putea să ajute peste 165 000 de fumători să renunţe la fumat

National Institute for Health and Clinical Excelence (NICE - Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică) afirma, la sfârşitul lunii martie a.c., că, dacă medicii de familie şi-ar încuraja mai insistent pacienţii să abandoneze fumatul, prin recomandări medicale sau prin îndrumarea lor către clinicile de profil, numărul celor dispuşi să renunţe la fumat s-ar majora, anual, cu 165 000 de indivizi.

Conform estimărilor NICE, dacă doctorii ar lua asemenea măsuri, proporţia celor care nu ar mai fuma timp de cel puţin un an - din totalul de 10 milioane de fumători englezi - ar putea creşte de la 2,7% la 4,3%.

Institutul şi-a publicat evaluarea odată cu lansarea primului ghid de sănătate publică referitor la fumat şi la activitatea fizică.

Andrea Sutcliffe, director executiv interimar al NICE, afirma: "Ne aşteptăm ca ghidul să reprezinte un sprijin pentru practicieni, pacienţi şi populaţie, prin reafirmarea rolului prevenţiei, alături de cel al tratamentului, în îmbunătăţirea sănătăţii ... Ghidul ia în considerare eficienţa tehnicilor prin care oamenii pot fi ajutaţi să renunţe la fumat şi să facă mai multă mişcare."

Recomandările cu privire la abandonarea fumatului includ "măsuri rapide" pentru sectorul de medicină primară şi alte niveluri instituţionale, concretizate prin sfaturi medicale, discuţii, negocieri, încurajări. Asemenea intervenţii durează, de regulă, între cinci şi zece minute.

În anumite cazuri, este necesar ca pacienţilor să li se ofere farmacoterapie, suport comportamental sau îndrumare către un serviciu de tratament mai intensiv, de tipul celor de renunţare la fumat ale NHS (National Health System - Sistemul Britanic de Sănătate, n. trad.).

Dagmar Zeuner, consultant pe probleme de sănătate publică şi membru al organizaţiei independente Public Health Interventions Advisory Committee, care a formulat recomandările, afirma: "Mesajul ghidului este clar: dacă eşti fumător, cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru sănătatea ta este să renunţi la fumat, iar o scurtă discuţie cu medicul de familie te poate ajuta în acest demers."

Ghidul NICE recomandă patru metode mai frecvente pentru îmbunătăţirea activităţii fizice: scurte consultaţii cu medicul de familie, scheme de exerciţii specifice, utilizarea de pedometre şi plimbări pe jos sau cu bicicleta. Medicilor le este sugerat să fie mai receptivi faţă de necesităţile fiecărui pacient în parte şi să examineze foarte atent cazurile individuale, pentru a evita adoptarea unei atitudini necorespunzătoare în timpul consultaţiei.

Matt Kearney, medic de familie şi membru al Public Health Interventions Advisory Committee, spunea: "Dacă ghidul este aplicat con-form planificării, numărul celor ce vor renunţa la fumat va creşte cu 165 000/an. Este o modalitate cu un raport cost/eficienţă foarte bun, de prevenire a mortalităţii datorate complicaţiilor determinate de fumat."

El adăuga: "Există o legătură evidentă între sedentarism şi boală. Practicarea regulată a unei activităţi fizice este foarte importantă pentru reducerea riscului de instalare a diabetului şi a cancerului de colon, persoanele active având şi un risc cu 50% mai mic de apariţie a bolilor coronariene."

NICE a anunţat că aplicarea ghidului va fi monitorizată atent de Healthcare Commission

NICE says doctors could help 165 000 more smokers to quit

BMJ 2006;332:811

Balaji Ravichandran BMJ


Ghidul este disponibil la adresa www.nice.org.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Cristian Cojocaru
Autor: