Lipsa transparenţei înseamnă putere

Acum o jumătate de secol, atitudinea celor mai mulţi doctori faţă de pacienţii lor continua să se bazeze pe principiul hipocratic "nu-i spune nimic bolnavului".

Pacienţilor nu numai că nu li se spunea niciodată că au cancer, dar se considera că nu trebuie să-şi cunoască nici măcar parametrii medicali. De pildă, dacă unei persoane i se măsura tensiunea arterială şi întreba ce valoare avea, i se răspundea "în limite normale".

La fel procedau şi farmaciştii, care scriau pe etichetele flacoanelor cu medicamente "tablete" sau "mixturi". Obiceiul de-a nu dezvălui diagnosticul şi-a spus cuvâtul în situaţiile de intervenţii în cazul persoanelor accidentate: nu se putea ghici ce erau "acele mici pilule albe" pe care le lua victima. Digoxin? Fenitoină? Paracetamol? Pentru a facilita rezolvarea unei asemenea probleme şi a identifica medicamentele anonime din flacoanele neinscripţionate, compendiile farmacologice din acea vreme conţineau o rubrică de ilustraţii color ale tuturor pilulelor şi capsulelor în mărime naturală. Pentru a scrie denumirea unui medicament pe un flacon, medicul care îl prescria trebuia să specifice "NP" pentru "nomen proprium."

O atare politică a secretului medical a determinat şi folosirea unor codificări bizare în contextul vizitelor făcute la saloane. În timpul facultăţii, pe care am făcut-o la Ierusalim, profesorul, aflat la patul bolnavului, a solicitat să i se dea "Riva Rocci" al pacientului - era numele unui producător de tensiometre cu mercur. Pacienţii ştiau că eventualitatea prezenţei unui limfom Hodgkin era codificată "Sir Thomas." Uneori, în timpul vizitelor, se şoptea "Hannibal" - era o referire la avertizarea primită de Senatul roman când Hannibal se afla "la porţile oraşului", ceea ce însemna că trebuia să ne întrerupem discuţia la patul bolnavului, dar să o reluăm "dincolo de uşă".

Mă întreb cât de răspândit era un asemenea obicei exagerat.

Concealment is power

BMJ 2006;332:832

Woodford Green, Essex
Walter Loebl
retired consultant in rheumatology mailto:wl.herod@biscituk.com

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: