Embolia cerebrală, o cauză posibilă a bolii Alzheimer şi a demenţei vasculare: studiu de tip caz-control

Rezumat

Obiective: Compararea apariţiei emboliei cerebrale spontane şi a şunturilor veno-arteriale, la pacienţii cu boala Alzheimer sau cu demenţă vasculară şi la grupul de martori fără demenţă.

Protocol de studiu: Studiu transversal, de tip caz-control.

Localizare: Serviciile psihiatrice de asistenţă medicală secundară pentru persoanele vârstnice din Manchester.

Participanţi: 170 de pacienţi cu demenţă (85 cu boala Alzheimer, 85 cu demenţă vasculară) şi 150 de controale corelate ca vârstă şi sex. Au fost excluşi cei cu tratament anticoagulant şi cu demenţă severă, precum şi martorii cu afecţiuni cognitive accentuate.

Principalii parametri cuantificaţi: Frecvenţa detectării emboliei cerebrale spontane de-a lungul unei ore de monitorizare a arterelor cerebrale mijlocii cu Doppler transcranian şi a şunturilor veno-arteriale printr-o tehnică Doppler transcraniană ce utilizează micro-bolusuri intravenoase ca substanţă de contrast pentru ecografie.

Rezultate: Embolii cerebrali spontani au fost detectaţi la 32 de pacienţi (40%) cu boală Alzheimer şi la 31 de subiecţi (37%) cu demenţă vasculară, faţă de numai 12 din fiecare grup de control corespunzător (15% şi, respectiv, 14%), ceea ce a condus la obţinerea unor valori semnificative ale riscului relativ estimat, adaptat pentru factorii de risc vascular, de 2,70 (interval de încredere 95% 1,18-6,21), pentru boala Alzheimer şi de 5,36 (1,24-23,18), pentru demenţa vasculară. Embolii cerebrali spontani nu au fost provocaţi de o boală carotidiană, care a fost la fel de frecventă şi la pacienţii cu demenţă şi la martorii respectivi. Un indicativ al şuntului veno-arterial de foramen ovale deschis a fost descoperit la 27 de subiecţi (32%) cu boala Alzheimer şi la 25 (29%) de participanţi cu demenţă vasculară, în comparaţie cu 19 (22%) şi, respectiv, 17 (20%) la martori - adică, un risc relativ estimat nesemnificativ, de 1,57 (0,80-3,07) şi de 1,67 (0,81-3,41).

Concluzii: Embolia cerebrală spontană a fost semnificativ asociată atât cu boala Alzheimer cât şi cu demenţa vasculară. E posibil ca embolii cerebrali să reprezinte o cauză a demenţei ce ar putea fi prevenită sau tratată.

Cerebral emboli as a potential cause of Alzheimer's disease and vascular dementia: case-control study

BMJ 2006;332:1119-22

Department of Hygiene and Epidemiology, University of Ioannina School of Medicine, Ioannina, Greece
Nikolaos A Patsopoulos
research associate
John P A Ioannidis professor

University of Thessaly School of Medicine, Larissa, Greece
Apostolos A Analatos
medical student

Correspondence to: J P A Ioannidis mailto:jioannid@cc.uoi.gr

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: