Doctori olandezi sancţionaţi pentru utilizarea necorespunzătoare a medicinii alternative

Tribunalul Medical Disciplinar din Amsterdam a ridicat autorizaţia de liberă practică a unui medic şi a suspendat activitatea altor doi doctori, datorită faptului că au aplicat exclusiv principiile medicinii alternative - "vegateste," tratament homeopat, suplimente alimentare - pentru tratarea actriţei olandeze Sylvia Millecam, care a decedat, în 2001, la vârsta de 45 de ani, din cauza unui cancer de sân (BMJ 2004;328:485).

În respectivul caz, intens mediatizat, de utilizare a medicinii alternative, doctorii, nenominalizaţi de tribunal, au fost acuzaţi că au ignorat standardele terapeutice în vigoare pentru neoplasmul mamar, că au aplicat măsuri nesatisfăcătoare şi că au tăinuit informaţii în timpul tratamentului doamnei Millecam. În mai 2000, după stabilirea diagnosticului de cancer mamar, pacienta s-a opus aplicării intervenţiilor medicale convenţionale şi a solicitat ajutorul unui specialist ce practica şi medicina alternativă.

Există recomandări stricte care avertizează doctorii că pacienţii grav bolnavi trebuie îndrumaţi către unităţi medicale convenţionale. Tribunalul a acuzat doi dintre medici că nu i-au acordat doamnei Millecam "şanse rezonabile de recuperare", în special prin neîndrumarea ei către serviciul oncologic. Cel de-al treilea medic a fost acuzat că, neadministrându-i tratamentul paleativ convenţional, în perioada în care starea generală a pacientei se deteriora, i-a provocat acesteia "o suferinţă inutilă". În final, însă, tribunalul a decis că medicii nu sunt responsabili pentru decesul actriţei.

  
Sylvia Millecam a decedat după ce a urmat un tratament alternativ pentru cancer mamar

După stabilirea diagnosticului, doamnei Millecam i s-a recomandat efectuarea unui tratament citostatic şi chirurgical. Pacienta a solicitat, însă, consultul unui medic internist cu competenţe în medicină alternativă, identificat de tribunal prin utilizarea iniţialei "D", care a ignorat prezenţa neoplasmului mamar şi i-a administrat diverse terapii alternative.

Ulterior, actriţa a consultat un medic generalist, identificat cu "B", care i-a efectuat un vegatest, pentru determinarea rezistenţei electrice a ţesutului conjunctiv subcutanat. Medicul a diagnosticat o infecţie bacteriană pe care a tratat-o empiric, ignorând, timp de mai multe luni, prezenţa neoplasmului mamar.

Pe măsură ce tumora evolua, determinând dureri din ce în ce mai puternice şi dispnee, doamna Millecam a solicitat ajutorul unui alt medic generalist, prieten de familie, identificat cu "K", care, în loc să-i administreze un tratament antialgic convenţional, a utilizat un aparat cu câmp magnetic, denumit "Lotje", cunoscut sub denumirea de "microscopie în câmp întunecat" şi utilizat pentru identificarea afecţiunilor hematologice. Specialistul i-a administrat, de asemenea, tratament homeopat şi suplimente alimentare.

Doamna Millecam a fost internată în spital în august 2001, unde a decedat după patru zile.

Lui B - care mai fusese sancţionat anterior, pe o perioadă de şase luni, pentru vina de-a fi administrat tratamente alternative similare - i-a fost ridicată autorizaţia de liberă practică. Tribunalul l-a suspendat pe K pentru un an, iar pe D, pentru şase luni, şi a conchis că, în ciuda refuzului doamnei Millecam de-a urma terapia convenţională, orice medic ar fi trebuit să-i explice că nu exista nici un alt tratament cu şanse de recuperare.

Johan Legemaate, profesor la catedra de drept medical a Free University din Amsterdam, a afirmat că "Medicina alternativă poate fi combinată, dar niciodată substituită, cu tratamentul convenţional bazat pe dovezi."

Dutch doctors suspended for use of complementary medicine

BMJ 2006;332:929

Tony Sheldon Utrecht

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: