Blocantele canalelor de calciu asociate cu un risc mai scăzut de apariţie a diabetului

Pacienţii care urmau un tratament antihipertensiv bazat pe un blocant al canalelor de calciu aveau un risc de apariţie a diabetului cu 34% mai mic decât cei care utilizau un b-blocant - este rezultatul obţinut în cadrul unui substudiu al experimentului clinic anglo-scandinav referitor la evenimentele cardiace (ASCOT), prezentat la începutul lunii septembrie a.c., la Congresul Mondial de Cardiologie de la Barcelona.

Conform studiului, tratarea pacienţilor cu amlodipină, cu sau fără perindopril - un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei -, s-a asociat cu o reducere cu 34% a noilor cazuri de diabet, comparativ cu terapia bazată pe b-blocantul atenolol, cu sau fără diureticul bendroflumetiazidă.

ASCOT, cel mai amplu experiment realizat, până în prezent, în Europa, pe pacienţi hipertensivi, a inclus 19 257 de participanţi cu hipertensiune (cu valori fie de 160/100 mm Hg sau mai mari, fără medicaţie, fie de cel puţin 140 / 90 mm Hg, sub tratament cu unul sau mai multe preparate), care nu avuseseră, anterior, infarct miocardic sau care nu sufereau de vreo maladie cardiacă diagnosticată clinic - dar prezentau minimum trei alţi factori de risc pentru apariţia unei afecţiuni coronariene.

Subiecţii au fost repartizaţi aleatoriu într-un grup de terapie antihipertensivă, bazată fie pe atenolol - la care s-a adăugat, la nevoie, bendroflumetiazidă, pentru a atinge valoarea ţintă de 140/90 mm Hg, la pacienţii fără diabet, şi cea de 130/80 mm Hg, la cei cu diabet -, fie pe amlodipină plus perindopril, dacă obiectivul terapeutic nu a fost atins prin monoterapie.

Rezultatele au arătat că, la 1 366 - 567 (8%) dintre subiecţii grupului tratat cu amlodipină şi 799 (11%) dintre cei cărora li s-a administrat atenolol (P=0,0001) - dintre cei 14 120 de pacienţi care nu aveau diabet la data includerii în studiu, boala respectivă s-a instalat în cei cinci ani de supraveghere. Diabetul a fost diagnosticat pe baza criteriilor stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (nivelul de glucoză à jeun mai mare de 7 mmol/l sau cel de glucoză non-à jeun mai mare de 11,1 mmol/l). Toţi participanţii la substudiu care urmau tratamentele mai noi (un blocant al canalelor de calciu, asociat sau nu cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei) au prezentat un risc mai mic de apariţie a diabetului, indiferent ce factori de risc iniţiali aveau.

Cu ocazia expunerii datelor obţinute, dr. Ajay Gupta, de la International Centre for Circulatory Health (Centrul Internaţional pentru Sănătatea Sistemului Circulator) din cadrul Imperial College din Londra, afirma: "Unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru apariţia noilor cazuri de diabet a fost alocat schemei bazate pe beta-blocante. La pacienţii repartizaţi în grupul căruia i s-a aplicat strategia terapeutică antihipertensivă mai modernă - amlodipină asociată sau nu cu perindopril - riscul dezvoltării unor noi cazuri de diabet a fost cu 34% mai scăzut. Este un rezultat semnificativ, deoarece diabetul creşte considerabil riscul de producere a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral."

Calcium channel blockers associated with less diabetes

BMJ 2006;333:514

Susan Mayor Barcelona

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: