Aspirina asociată cu dipiridamol este superioară aspirinei simple în prevenţia secundară a accidentelor vasculare cerebrale

Studiul ESPRIT a evaluat eficacitatea aspirinei (30-325 mg/zi, medie 80 mg/zi) asociată cu dipiridamol (200 mg x 2/zi) faţă de tratamentul simplu cu aspirină, în prevenţia secundară a accidentelor vasculare ischemice tranzitorii (AIT) sau minore (AVC).

Au fost incluşi 2 739 de pacienţi cu AIT sau AVC în primele şase luni de la evenimentul acut, care au fost repartizaţi aleatoriu 1:1 în cele două loturi de tratament. Ei au fost urmăriţi timp de 3,5 ani, iar obiectivul primar al studiului a fost un indicator compus format din mortalitate vasculară, AVC non-fatal, infarct miocardic non-fatal şi hemoragii masive secundare tratamentului. Obiectivul primar a fost atins la 13% dintre subiecţii ce primeau tratament combinat, faţă de 16%, în cazul celor care luau doar aspirină (HR = 0,80; 95% CI = 0,66-0,98; reducere absolută de risc = 1% anual; 95% CI = 0,1-1,8). Datele obţinute se traduc într-un număr de pacienţi care necesită a fi trataţi pentru prevenţia unui eveniment major advers (NNT) de 104. Totuşi, circa o treime dintre subiecţii ce primeau tratament combinat au renunţat la el datorită reacţiilor adverse, mai ales cefaleea (26%). În concluzie, asocierea dipiridamolului cu aspirina, în prevenţia secundară a evenimentelor adverse vasculare, la pacienţii cu AIT sau AVC minor, poate fi utilă şi superioară aspirinei singure, dar este grevată de o rată ridicată de intolerabilitate.

Prof.Dr.Mircea Cinteză, Dr.Andrei Mărgulescu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: