Şansa ca virusul gripei aviare să se transforme într-un virus transmisibil la om este "foarte redusă"

Oamenii de ştiinţă continuă testarea păsărilor moarte adunate de pe coasta de Est a Scoţiei, după descoperirea unei lebede moarte, infectată cu virusul H5N1, care a reprezentat primul caz oficial de infectare din Regatul Unit.

După primirea a mii de sesizări cu privire la astfel de situaţii, a fost deschisă o linie telefonică de urgenţă, dar nu s-a mai semnalat nici un alt caz, iar oficialii au căutat să reducă riscul îmbolnăvirilor la om.

Aşa cum a anunţat BMJ, David King, şeful biroului de consultanţă ştiinţifică a guvernului, a afirmat că gripa aviară nu a existat "absolut deloc" la păsările domestice, declarându-se "destul de optimist" cu privire la absenţa ei şi în cazul păsărilor sălbatice. El a subliniat că, până în prezent, virusul H5N1 a fost depistat la o singură pasăre moartă, care ar fi putut proveni dintr-o regiune europeană infectată anterior.

Şansele ca virusul să sufere o mutaţie şi să se răspândească la om au fost "foarte limitate", fiind "complet falsă" afirmaţia că o astfel de mutaţie ar putea fi inevitabilă, a adăugat el.

  
Un poliţist supraveghează golful Cellardyke, Fife, unde a fost găsită lebăda infectată

În jurul localităţii Cellardyke, din Fife, unde, la data de 29 martie a.c., a fost găsită lebăda moartă, a fost menţinută, timp de cel puţin 30 de zile, o zonă de supraveghere de aproximativ 10 km şi o alta de protecţie, de circa 3 km. Autorităţile au delimitat şi o arie de risc pentru păsările sălbatice, cu o suprafaţă de 2 500 km2, care include 175 de habitate înregistrate ale păsărilor, cu un total de 3,1 milioane de exemplare, dintre care 260 000 sunt reprezentante ale unor specii domestice, crescute în ferme în aer liber.

Peter Kendall, preşedintele Uniunii Naţionale a Fermierilor, a susţinut măsurile de precauţie: "Se poate ca lebăda găsită moartă să fi fost un exemplar local, aşa că sunt pertinente măsurile de precauţie aplicate de Biroul Scoţian şi de medicul veterinar şef".

"Organizaţia (Uniunea Naţională a Fermierilor) le recomandă membrilor săi să-şi revizuiască planurile de biosecuritate şi să ia toate măsurile necesare, cum ar fi acoperirea rezervelor de alimente şi de apă, în vederea evitării contactului cu păsările sălbatice, care, ulterior, s-ar putea amesteca cu cele destinate consumului populaţiei".

Deirdre Hutton, preşedinta Food Standards Agency (Agenţia de Standardizare a Alimentelor), a căutat să liniştească publicul, afirmând că sănătatea nu-i va fi pusă în pericol dacă va continua să consume carne de pasăre: "Puteţi mânca în continuare carne de pasăre şi ouă, cu condiţia să respectaţi precauţiile obişnuite de prelucrare termică completă, care presupun ca din carnea gătită să nu iasă suc roşu sau ca ouăle să fie fierte până când devin tari. Sfatul este valabil în toate situaţiile în care se consumă păsări, în general, nu doar atunci când există posibilitatea infectării lor cu virusul gripei aviare."

La începutul acestei săptămâni (8-15 aprilie a.c., n. tr.), comitetul de gestionare a crizei, Cobra, s-a întrunit pentru evaluarea situaţiei.

Chance of bird flu mutating into virus transmissible between humans is "very low"

BMJ 2006;332:873

Michael Day London

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: