Studiu statistic referitor la intervenţiile telefonice în insuficienţa cardiacă cronică: studiul DIAL

Rezumat

Obiective: Să stabilească dacă intervenţia telefonică centralizată reduce incidenţa deceselor sau a internărilor pentru agravarea insuficienţei cardiace, la pacienţii din ambulator cu insuficienţă cardiacă cronică.

Tip de studiu: Studiu controlat statistic, multicentric.

Loc de desfăşurare: 51 de centre din Argentina (spitale publice şi private şi unităţi ambulatorii).

Participanţi: 1 518 pacienţi din ambulator, cu insuficienţă cardiacă cronică stabilă, repartizaţi pe grupe de tratament medicamentos optimizat, adaptat de cardiologul curent, în urma intervenţiei telefonice sau a îngrijirilor obişnuite.

Intervenţii: Educaţie, consiliere şi monitorizare, de către nurse, prin frecvente apeluri telefonice de supraveghere, în completare la îngrijirile obişnuite, furnizate de un singur centru.

Principalul parametru determinat: Toate cauzele de mortalitate sau internările în spital pentru agravarea insuficienţei cardiace.

Rezultate: Supravegherea completă a fost disponibilă pentru 99,5% dintre pacienţi; 758 de subiecţi din grupul de îngrijiri obişnuite au fost, cel mai probabil, internaţi pentru agravarea insuficienţei cardiace sau au decedat (235 de evenimente, 31%), faţă de cei 760 de bolnavi care au beneficiat de intervenţia telefonică (200 de evenimente, 26,3%) (reducerea riscului relativ = 20%, interval de încredere 95% de la 3 la 34, P = 0,026). Un astfel de beneficiu s-a datorat, în principal, reducerii semnificative a internărilor pentru insuficienţă cardiacă (reducerea riscului relativ = 29%, P = 0,005). Mortalitatea a fost asemănătoare în ambele grupuri. La finalul studiului, grupul de intervenţie a avut o calitate a vieţii mai bună decât a celui care a primit îngrijiri obişnuite (scorul mediu total pe chestionarul Minnesota pentru supravieţuirea cu insuficienţă cardiacă 30,6 versus 35, P = 0,001).

Concluzii: Un astfel de program simplu, centralizat, de supraveghere a insuficienţei cardiace a fost eficient pentru reducerea end point-ului primar, prin micşorarea semnificativă a spitalizărilor pentru insuficienţă cardiacă.

Randomised trial of telephone intervention in chronic heart failure: DIAL trial

BMJ 2005;331:425-7

Fundación GESICA, Av Rivadavia 2358, PB4, C1034ACP, Buenos Aires,Argentina

Correspondence to: H Grancelli mailto:gesica@advancedsl.com.ar

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: