Rolul telefoanelor mobile în accidentele rutiere ce necesită spitalizare: un studiu de caz transversal

Rezumat

Obiective: Explorarea efectului folosirii telefoanelor mobile de către şoferi asupra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Tip de studiu: Studiu de caz transversal.

Loc de desfăşurare: Perth, Australia de Vest.

Participanţi: 456 de conducători auto cu vârste ł 17 ani, posesori sau utilizatori ai telefoanelor mobile, care au fost implicaţi în accidente de circulaţie soldate cu spitalizare, accidente produse în perioada aprilie 2002-iulie 2004.

Principalele variabile determinate: Folosirea telefonului mobil, de către conducătorul auto, în momentul aproximativ al accidentului şi în călătoriile din aceleaşi momente ale zilei, în săptămâna anterioară accidentului. Interviurile cu şoferii internaţi în spital şi înregistrările companiilor de telefonie cu privire la utilizarea mobilului.

Rezultate: Folosirea telefonului mobil, de către şoferi, cu până la 10 minute înainte de accident, s-a asociat cu o creştere de patru ori a probabilităţii de producere a unui accident (riscul relativ estimat a fost de 4,1, intervalul de încredere 95% de la 2,2 la 7,7, P < 0,001). Riscul a fost amplificat indiferent dacă s-a folosit sau nu un dispozitiv hands-free (cu hands-free: 3,8, de la 1,8 la 8,0, P < 0,001; fără hands-free: 4,9, de la 1,6 la 15,5, P = 0,003). Creşterea riscului a fost asemănătoare la femei şi la bărbaţi, precum şi la conducătorii auto cu vârste ł 30 de ani şi < 30 de ani. S-a constatat că în o treime (n = 21) dintre apelurile anterioare accidentelor şi din timpul călătoriilor efectuate în săptămâna precedentă nu a fost utilizat dispozitivul hands-free.

Concluzii: Folosirea telefonului mobil în timpul şofatului creşte probabilitatea producerii unui accident de circulaţie. Utilizarea dispozitivului hands-free nu este deloc sigură.

Role of mobile phones in motor vehicle crashes resulting in hospital attendance: a case-crossover study

BMJ 2005;331:428-30

The George Institute for International Health, University of Sydney, PO Box M201, Sydney, NSW 2050, Australia
Suzanne P McEvoy
senior research fellow
Mark R Stevenson professor of injury prevention
Mark Woodward professor of biostatistics

Insurance Institute for Highway Safety, Arlington, Virginia, USA
Anne T McCartt
vice president, research

Injury Research Centre, University of Western Australia, Crawley, WA 6009, Australia
Claire Haworth
research nurse
Peter Palamara senior research officer
Rina Cercarelli senior research fellow

Correspondence to: S McEvoy mailto:smcevoy@thegeorgeinstitute.Org

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: