Rezistenţa la medicamentele antivirale este în creştere

Experţii în domeniul sănătăţii publice au lansat avertismentul că există o creştere îngrijorătoare a rezistenţei la medicamentele antivirale, ceea ce face şi mai dificilă terapia infecţiilor cu HIV şi cu virusul hepatitic B.

Rezultatele unui studiu care a urmărit 4 500 de pacienţi britanici infectaţi cu HIV a arătat că, după doi ani de tratament standard cu trei medicamente antiretrovirale, cu mecanisme diferite de acţiune, 10% dintre subiecţi au dezvoltat rezistenţă la cel puţin unul dintre ele. La şase ani de la iniţierea tratamentului, 27% dintre pacienţi sunt rezistenţi la cel puţin unul dintre preparatele administrate.

La lansarea raportului anual al Health Protection Agency for England and Wales (Agenţia pentru Protecţie Sanitară din Anglia şi Ţara Galilor), Peter Borriello, director interimar al agenţiei pentru centralizarea infecţiilor, a afirmat că aspectul cel mai îngrijorător este apariţia tulpinilor de HIV rezistente la medicamente antiretrovirale din toate cele trei clase disponibile în prezent.  

 

Particule HIV (galben şi roz), pe suprafaţa unui limfocit T4 (albastru), la examenul de micrografie color cu transmisie de electroni

Tripla rezistenţă afectează, la ora actuală, una din 25 de persoane infectate cu HIV şi, deşi unele medicamente antivirale pot reduce încărcătura virală la respectivii pacienţi, prognosticul este mult mai prost decât la cei fără rezistenţă medicamentoasă.

"Până la una din cinci persoane diagnosticate cu HIV prezintă rezistenţă la cel puţin unul dintre medicamente, ceea ce sugerează faptul că infecţia a fost transmisă de un bolnav aflat sub tratament", afirma profesorul Borriello. "Un asemenea aspect subliniază necesitatea reafirmării mesajelor legate de comportament."

Există dovezi ce susţin că, în prezent, 20% dintre tulpinile virusului hepatitic B sunt rezistente la tratamentul standard, iar unele date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică apariţia rezistenţei la medicamentele antigripale, chiar dacă fenomenul a fost întâlnit la mai puţin de 1% dintre oameni.

William Stewart, preşedintele agenţiei, afirma: "Este îngrijorătoare tendinţa de apariţie a virusurilor rezistente la tratamentul antiviral. Fenomenul, poate deloc surprinzător pentru un microbiolog, aminteşte de teribila eră a dezvoltării bacteriilor rezistente la antibiotice, de acum 50 de ani. Lupta împotriva diversităţii microbiene nu va înceta niciodată."

Experţii în domeniu sunt de părere că, deşi era inevitabilă dezvoltarea rezistenţei la medicamentele antivirale, situaţia va putea fi monitorizată prin cooperarea cu departamentele de sănătate publică din alte ţări, ceea ce va contribui şi la stabilirea unor protocoale de limitare a răspândirii fenomenului.

 Dezvoltarea, de către companiile farmaceutice, a unor noi clase de medicamente le va permite medicilor să trateze infecţiile în condiţii în care să existe doar un risc minim de apariţie a rezistenţei, afirma profesorul Borriello.

Raportul este disponibil pe site-ul http://www.hpa.org.uk/%20annualreport2005

Resistance to antiviral drugs is climbing

BMJ 2005;331:308

Zosia Kmietowicz Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: