Reperfuzia mecanică reduce, la pacienţii care se prezintă la medic tardiv, dimensiunea zonei de infarct

Ştim că medicamentele trombolitice îşi pierd eficienţa după 12 ore de la momentul producerii unui infarct miocardic. Conform rezultatelor unui studiu clinic controlat, efectuat pe 365 de pacienţi care s-au prezentat după 12-48 ore de la debutul simptomatologiei, una dintre alternative ar putea fi reperfuzia mecanică.

Deşi a fost prea mic pentru a putea evalua impactul tratamentului asupra supravieţuitorilor, studiul a arătat că pacienţii care s-au prezentat la medic tardiv şi care au fost îndrumaţi direct către laboratorul de cateterism, pentru efectuarea reperfuziei mecanice - de obicei, prin montarea unui stent, combinată cu administrarea intravenoasă de abciximab -, au prezentat, după 5-10 zile, zone de infarct mai mici decât bolnavii trataţi în maniera clasică (8% versus 13%, P < 0,001). Toţi subiecţii au prezentat evenimente coronariene cu supradenivelare a segmentului ST, dar fără dureri retrosternale persistente. Ei au primit un medicament antiplachetar şi un bolus de heparină.

Autorii au afirmat că rezultatele susţin teoria conform căreia viabilitatea miocardului se păstrează timp de mai multe ore după instalarea ischemiei, iar reperfuzia mecanică a coronarei afectate poate salva cel puţin o parte de miocard. Este prematur să se susţină în ce măsură viaţa pacienţilor poate fi salvată şi de adoptarea unei strategii invazive, deşi se ştie că infarctele mai mici se asociază cu un prognostic mai bun decât cele mai extinse.

Mechanical reperfusion reduces infarct size in patients who present late after heart attack

BMJ 2005;330:1469-70

Alison Tonks
associate editormailto:atonks@bmj.com

JAMA 2005;293:2865-72

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: