Fumatul şi obezitatea accelerează, la femei, îmbătrânirea

Telomerele, situate la capetele cromozomilor, se scurtează odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce le conferă calitatea de marker biologic pentru îmbătrânire.

Oamenii de ştiinţă care au studiat telomerele din leucocitele umane au descoperit că ele se scurtează, anual, cu aproximativ 27 de perechi de baze şi că procesul de îmbătrânire este accelerat de obezitate şi de fumat.

Într-un studiu, în care au fost incluse 1 122 de femei din registrul pentru evidenţa populaţiei gemelare din Marea Britanie, telomerele fumătoarelor au fost mai scurte decât ale fostelor fumătoare şi mai scurte decât cele ale nefumătoarelor. Comparativ cu restul cohortei, fumătoarele au pierdut cu cinci perechi de baze mai mult, pentru fiecare an în care au fumat un pachet de ţigări zilnic - un efect de îmbătrânire echivalent cu 7,4 ani, pentru o femeie care fumează un pachet de ţigări pe zi, timp de patru decenii. Un efect şi mai nociv l-a avut obezitatea. La femeile obeze, telomerele au fost cu 240 perechi de baze mai scurte decât cele ale persoanelor slabe, crescându-le vârsta biologică cu 8,8 ani.

Autorii consideră că efectele de îmbătrânire, exercitate de tutun şi de obezitate, sunt determinate de accentuarea proceselor inflamatorii şi a stresului oxidativ la nivel celular. Indiferent de mecanismele implicate, perspectiva unei îmbătrâniri precoce va motiva multe femei să adopte un stil de viaţă sănătos.

Smoking and obesity accelerate ageing in women

BMJ 2005;330:1469-70

Alison Tonks
associate editormailto:atonks@bmj.com

Lancet 2005 publicat online 14 iunie doi 10.1016/S0140-6736(05)66630-5

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: