Doctorii ruşi vând medicamente pentru a-şi suplimenta salariile

Cadrele medicale ruse sunt atât de prost plătite încât unele dintre ele au recurs, pentru a-şi suplimenta veniturile, la vânzarea reţetelor de me-dicamente persoanelor care le folosesc abuziv, se afirmă într-un raport apărut în mass media din Rusia.

Douăzeci de reprezentanţi ai sectorului sanitar au fost condamnaţi, în anul 2004, numai în Rostov, una din cele 89 de regiuni ale ţării.

Prestigiosul cotidian Trud ("Munca") a publicat o listă de doctori, asistente medicale şi farmacişti care au suferit condamnări pentru astfel de fapte. Un atare exemplu l-a reprezentat Natalia Arbuzova, o doctoriţă cu 20 de ani de experienţă. Ea a fost surprinsă în timpul unui flagrant, pe teritoriul provinciei Rostov, din sudul extrem al Rusiei.

Doctoriţa vânduse cinci fiole de diazepam în schimbul a 100 de ruble (2 £; 3,50 $; 3 €), un salam ieftin şi o sticlă de vodcă. A primit trei ani de pedeapsă cu suspendare.

În Rusia, nivelurile medii lunare ale veniturilor cadrelor din sistemul sanitar sunt: puţin peste 30 £, pentru asistentele medicale; aproximativ 40 £, pentru doctorii tineri; sub 100 £, pentru medicii specialişti şi circa 230 £, pentru chirurgi.

Preşedintele Putin a apărut, recent, pe postul naţional de televiziune şi a promis să aloce sectorului public, în următorii doi ani, o cotă suplimentară de 2,5 miliarde £, ca urmare a înregistrării unor venituri record din comercializarea petrolului.

El a afirmat că fondurile urmează a fi destinate realizării reparaţiilor din spitale şi măririi salariilor personalului sanitar din sectorul de îngrijire primară.

Russian doctors sell drugs supplement salaries

BMJ 2005;331:924

Andrew Osborn Moscow

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: