Administraţia unui spital dată în judecată deoarece nu a supravegheat medicii tineri

Administraţia unui spital din Marea Britanie se confruntă cu posibilitatea de-a plăti o amendă destul de mare, după ce şi-a recunoscut vina de-a nu fi supravegheat corespunzător doi medici tineri, a căror neglijenţă evidentă a dus la decesul unui pacient.

Conform afirmaţiei judecătorului care s-a ocupat de proces, considerat a fi cel mai bun în domeniu, cazul avea implicaţii la nivelul întregului sistem de sănătate britanic.

Administraţia NHS a Spitalelor Universitare Southampton a recunoscut că nu a supravegheat corespunzător activitatea a doi medici rezidenţi debutanţi, Amit Misra şi Rajeev Srivastava, care lucrau la Southampton General Hospital în iunie 2000, când Sean Phillips, în vârstă de 31 de ani, a decedat prin şoc toxic stafilococic.

Un purtător de cuvânt al Crown Prosecution Service (CPS - Serviciul de Procuratură al Coroanei) a afirmat că, după părerea sa, era pentru prima dată când un serviciu de administraţie al NHS fusese dat în judecată conform Health and Safety Act (Carta Sănătăţii şi a Siguranţei) din cauza modului în care au fost supravegheaţi tinerii medici.

Domnul Phillips, care fusese spitalizat în vederea unei intervenţii chirurgicale de rutină la genunchi, a făcut o infecţie bacteriană, pe care cei doi doctori nu au reuşit să o diagnosticheze şi să o trateze. Ei lucrau în cadrul departamentului de traumatisme şi ortopedie.

  
Este responsabilitatea medicilor consultanţi de-a se asigura că rezidenţii lucrează doar conform nivelului lor de competenţă, a afirmat un purtător de cuvânt al National Confidential Enquiry into Patient Outcome and Death

Tinerii medici au fost condamnaţi, în 2003, de către Winchester Crown Court, pentru neglijenţă majoră cu omor prin imprudenţă, la 18 luni închisoare, cu suspendare timp de doi ani. În 2005, General Medical Council (Consiliul General al Medicilor) l-a suspendat pe dr. Misra, acum în vârstă de 35 de ani, pentru un an, iar pe dr. Srivastava, în vârstă de 40 de ani, pentru şase luni.

Săptămâna trecută (pe la jumătatea lui ianuarie a.c., n. red.), la Winchester Crown Court, în cadrul unei înţelegeri care a evitat un proces costisitor, de şase săptămâni, consiliul de administraţie a pledat vinovat doar la acuzaţia referitoare la nesupravegherea corespunzătoare a celor doi medici. Completul de judecată a fost de acord să renunţe la alte capete de acuzare, ce incriminau lipsa solicitării de referinţe pentru dr. Misra, eşecul introducerii unui sistem de contravizită în cadrul gărzii şi al realizării unor întâlniri de lucru corespunzătoare ale personalului medical, neîncurajarea asistentelor să semnaleze problemele apărute.

Conform opiniei judecătorului Michael Brodrick, cazul în speţă are consecinţe asupra întregului sistem de sănătate britanic. Sentinţa va fi dată pe data de 10 aprilie.

Ian Martin, coordonator al departamentului clinic pentru National Confidential Enquiry into Patient Outcome and Death (NCE-POD - Sistemul Naţional de Investigare Confidenţială a Prognosticului şi a Decesului Pacienţilor), a spus: "Un medic specialist nu trebuie neapărat să examineze toţi pacienţii, dar este responsabilitatea acestuia de-a se asigura că medicii rezidenţi lucrează conform nivelului lor de competenţă şi că ştiu când anume să ceară sfatul unui coleg mai experimentat".

"Asemenea probleme nu reprezintă responsabilitatea fiecărui medic în parte, ci impun o planificare atentă, realizată de echipele de specialişti, de serviciul de administraţie şi, uneori, de autorităţile care se ocupă de strategiile sanitare."

Hospital trust prosecuted for not supervising junior doctors

BMJ 2006;332:135

Clare Dyer legal corespondent, BMJ

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Oana Darabă
Autor: