Acupunctura la pacienţii cu cefalee provocată de hipertensiunea arterială: studiu statistic

Rezumat

Obiective: Investigarea eficienţei acupuncturii în comparaţie cu acupunctura minimală şi cu neefectuarea procedurii, la pacienţii cu cefalee provocată de hipertensiunea arterială.

Tip de studiu: Studiu statistic multicentric, controlat, cu trei braţe.

Loc de desfăşurare: 28 de clinici ambulatorii din Germania.

Participanţi: 270 de pacienţi - 74% femei, vârsta medie de 43 de ani (SD 13) - cu cefalee hipertensivă cronică sau episodică.

Intervenţii: Acupunctura, acupunctura minimală (aplicarea superficială de ace în puncte nespecifice procedurii) sau verificarea listelor de aşteptare. Acupunctura şi acupunctura minimală au fost administrate de către medici specializaţi şi s-a urmărit evoluţia fiecărui pacient, în 12 şedinţe, desfăşurate de-a lungul a opt săptămâni.

Principalul parametru determinat: Diferenţele înregistrate în privinţa numărului de zile cu cefalee din cele patru săptămâni anterioare repartizării pe grupe de tratament şi, respectiv, în cele 9-12 săptămâni ulterioare, conform însemnărilor făcute de participanţi în jurnalele personale.

Rezultate: Numărul de zile cu cefalee s-a redus cu 7,2 (SD 6,5) zile în grupul care a primit acupunctură, faţă de 6,6 (SD 6,0) zile, în grupul care a beneficiat de acupunctură minimală, şi cu 1,5 (SD 3,7) zile, în grupul celor înregistraţi pe listele de aşteptare (diferenţa: acupunctură versus acupunctură minimală, 0,6 zile, interval de încredere 95% de la -1,5 la 2,6 zile, P = 0,58; acupunctură versus lista de aşteptare, 5,7 zile, de la 3,9 la 7,5 zile, P < 0,001). Proporţia de persoane care au răspuns (reducerea cu cel puţin 50% a numărului de zile cu cefalee) a fost de 46%, în grupul celor cărora li s-a făcut acupunctură, de 35%, în grupul cu acupunctură minimă, şi de 4%, în grupul de persoane de pe lista de aşteptare.

Concluzii: Pentru terapia cefaleei hipertensive, procedura de acupunctură investigată în studiul de faţă a fost mult mai eficientă decât neadministrarea tratamentului, dar nu cu mult mai semnificativă decât acupunctura minimă.

Numărul de înregistrare al studiului: ISRCTN9737659.

Dieter Melchart, Andrea Streng, Andrea Hoppe, Benno Brinkhaus, Claudia Witt, Stefan Wagenpfeil, Volker Pfaffenrath, Michael Hammes, Josef Hummelsberger, Dominik Irnich, Wolfgang Weidenhammer, Stefan N Willich, Klaus Linde

Acupuncture in patients with tension-type headache: randomised controlled trial

BMJ 2005;331:376-9

Centre for Complementary Medicine Research, Department of Internal Medicine II, Technische Universität München, Kaiserstr 9, 80801 Munich, Germany
Dieter Melchart
director
Andrea Streng researcher
Andrea Hoppe researcher
Wolfgang Weidenhammer biostatistician
Klaus Linde epidemiologist

Institute of Medical Statistics and Epidemiology Technische Universität München
Stefan Wagenpfeil
statistician

Department of Neurology, Technische Universität München
Michael Hammes
neurologist

Institute of Social Medicine, Epidemiology, and Health Economics, Charité University Medical Centre, Berlin, Germany
Benno Brinkhaus
internist
Claudia Witt epidemiologist
Stefan N Willich professor

Private practice, Munich
Volker Pfaffenrath
neurologist
Josef Hummelsberger internist

Department of Anesthesiology, University of Munich, Munich
Dominik Irnich
anaesthetist

Division of Complementary Medicine, Department of Internal Medicine, University Hospital Zurich, Switzerland
Dieter Melchart
researcher

Correspondence to: K Linde mailto:Klaus.Linde@%20lrz.tu-muenchen.de

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: