Europa este un continent "de rang doi" în domeniul cercetărilor oncologice

Un studiu recent, efectuat de European Cancer Research Managers Forum (Forumul Internaţional de Luptă Împotriva Cancerului), a arătat că, în Uniunea Europeană (UE), investiţiile din domeniul oncologic sunt net inferioare celor din SUA şi variază enorm de la o ţară la alta.

Studiul a fost realizat cu ajutorul Comisiei Europene şi reprezintă prima analiză cuprinzătoare asupra finanţării cercetărilor oncologice din Europa. Au fost identificate 139 de surse de finanţare necomercială, care au asigurat, în 2002-2003, 1,43 miliarde (un miliard Ł, 1,9 miliarde $).

Cercetările desfăşurate de forum, care a fost înfiinţat, în 2001, pentru a promova cooperarea între diverse organisme finanţatoare naţionale şi persoanele cu rol de decizie, au arătat că, în acest domeniu, diferenţele dintre UE şi SUA sunt mult mai mari decât se bănuia iniţial. SUA chetuiesc 17,63 ¤ pe cap de locuitor, adică de şapte ori mai mult decât UE (2,56 ¤), iar procentul lor de cheltuieli la nivelul produsului intern brut este de patru ori mai mare decât cel corespunzător din UE.

Referitor la cele de mai sus, Richard Sullivan, preşedintele forumului, a declarat: "O asemenea diferenţă reprezintă o ameninţare substanţială la adresa capacităţii Uniunii Europene de a transpune în practică studiile oncologice în beneficiul pacienţilor." Discrepanţele sunt chiar evidente între statele din UE. Pe perioada studiului (2002-2003), cheltuielile cele mai mari le-a avut Marea Britanie (388 milioane ¤), în timp ce în Malta, fondurile au fost nule. Chiar şi în condiţiile în care finanţarea este exprimată ca procent din produsul intern brut, Marea Britanie rămâne lider al clasamentului, fiind urmată de Suedia, Germania, Franţa şi Olanda.

Studiul demonstrează că UE îşi concentrează fondurile asupra cercetării oncologice de bază, în detrimentul studiilor clinice şi al celor de prevenire a cancerului. Pentru cercetările biologice este alocat un procent de 41% din fondurile destinate celor oncologice, în comparaţie cu 20% pentru tratament şi 4% pentru prevenire. Datele corespunzătoare din SUA sunt 25%, 25% şi, respectiv, 9%.

 

Gordon McVie, medic consultant la European Institute of Oncology (Institutul Oncologic European), din Milano, a prezentat rezultatele de mai sus ca să atragă atenţia Comisiei Europene care, pentru a-şi creşte finanţările, a alocat circa 90 de milioane ¤ cercetărilor din oncologie.

"Studiul arată că Europa este un continent de rang doi în ceea ce priveşte finanţarea cercetărilor oncologice", a afirmat el.

Europe is a "second class continent" for cancer research

BMJ 2005;330:746

Rory Watson Bruxelles

Studiul asupra finanţării cercetărilor oncologice este disponibil pe pagina de web http://www.ecrmforum.org/

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: