Ţările dezvoltate racolează medici din ţările africane

În fiecare dintre statele africane au rămas mai puţin de 500 de medici, ca urmare a "exodului creierelor" spre ţările dezvoltate, ai căror reprezentanţi au declarat, la o recentă conferinţă a BMA (British Medical Association - Asociaţia Medicilor din Marea Britanie), că, după părerea lor, recrutarea de personal medical din străinătate este mai ieftină decât calificarea corespunzătoare a propriilor lor cetăţeni.

Întrunirea delegaţiilor din SUA, Canada, Africa, Commonwealth şi Marea Britanie a avut drept obiectiv discutarea aspectelor legate de amplificarea crizei din ţările în curs de dezvoltare, situaţie provocată de intensificarea procesului de emigrare a doctorilor şi a asistentelor medicale.

James Johnson, preşedinte al consiliului BMA, a criticat naţiunile dezvoltate pentru faptul că n-au reuşit să asigure resurse corespunzătoare pentru propriile lor solicitări: "Numărul de cadre medicale din multe ţări africane s-a redus simţitor. Un atare exod al doctorilor din ţările în curs de dezvoltare este incalculabil şi catastrofal. În anumite regiuni ale respectivelor state, literalmente nu există nici un fel de îngrijire medicală."

Ghana, cu o populaţie de 20 de milioane, are doar 1 500 de medici, iar peste două treimi dintre cei tineri părăsesc ţara, în următorii trei ani de la absolvirea facultăţii. În Mozambic, un stat cu un număr de locuitori similar, sunt doar 500 de doctori.

 

Deşi în Mozambic există doar 500 de medici la o populaţie de aproximativ 20 de milioane de locuitori, ţările dezvoltate se bucură să recruteze medici şi de aici

Mandela Thyoka, medic specialist în chirurgie generală, la Aberdeen Royal Infirmary, originar din Malawi, a afirmat, la conferinţă, că mai sunt doar 350 de doctori în ţara sa natală, care are o populaţie de 12 milioane de locuitori. Pe parcursul celor 12 ani de la înfiinţare, facultatea de profil din Malawi a pregătit 203 medici. Actualmente, 100 dintre ei se află în străinătate, în programe de instruire postuniversitară. Mortalitatea copiilor cu vârste mai mici de cinci ani este de 250 per 1 000. "M-am pregătit la Aberdeen. Emigrarea temporară este binevenită pentru locuitorii din Malawi. În viitorul îndepărtat voi fi capabil să-mi ajut poporul. Majoritatea oamenilor pleacă, însă, definitiv", a afirmat dr. Thyoka.

SUA, Marea Britanie şi Canada au recrutat foarte mulţi specialişti din ţările în curs de dezvoltare, fapt recunoscut, la conferinţă, de către Marea Britanie, nu însă, şi de SUA al cărui guvern nici măcar nu are în vedere o politică în această direcţie.

Richard Cooper, de la Health Policy Institute, din cadrul Medical College of Wisconsin, a afirmat că a crescut cererea pentru medici şi asistente din alte ţări. El a mai declarat că o atare problemă nici măcar nu a fost ridicată în SUA, care, fapt surprinzător, angajează aproapre jumătate din totalitatea medicilor şi asistentelor vorbitoare de limbă engleză din întreaga lume. Un procent ridicat, de 22%, din doctorii din SUA, adică 170 000, s-au născut şi au fost pregătiţi în alte ţări.

Linda Aiken, director al Center for Health Outcomes and Policy Research, la University of Pennsylvania School of Nursing, a spus că în SUA a existat o cerere explozivă de asistente medicale. Cu toate acestea, şcolile de asistente medicale au respins, anul trecut, 150 000 de americani, pentru că nu aveau posibilitatea să-i pregătească. "Putem să rezolvăm problema în SUA, dar nu aceasta este dorinţa politică."

Developed world is robbing African countries of health staff

BMJ 2005;330:923

Rebecca Coombes Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: