Tratamentul laparoscopic al herniilor determina cresterea numarului de complicatii

Noi cercetari desfasurate in Marea Britanie au dus la concluzia ca este mai bine ca tratamentul chirurgical al herniilor sa se faca prin metode clasice, cu reparatie deschisa, decit prin procedee laparoscopice.

Rezultatele provin din 26 de centre, in care s-a facut un studiu cu esantionare aleatoare de catre Medical Research Council Laparoscopic Hernia Group, care a comparat tratamentul laparoscopic al herniilor cu procedeele deschise la peste 900 de pacienti. La fel ca in studiile precedente, cercetatorii au descoperit ca tehnicile laparoscopice produc pacientilor mai putina durere si le permit sa se reintoarca mai repede la o viata normala. Dar s-a mai descoperit si faptul ca absolut toate complicatiile serioase si herniile recurente din lotul studiat, in numar de trei si, respectiv sapte, au avut loc in cadrul grupului operat laparoscopic (Lancet ,1999;354:183-8).

Nu s-a putut face nici o asociere intre gradul de experienta al chirurgilor si rata complicatiilor, dar conducatorul studiului, Profesorul Patrick O?Dwyer, de la Western Infirmary, Glasgow a spus ca rezultatele sustin ideea ca tratamentul laparoscopic al herniilor ar trebui sa fie apanajul specialistilor in domeniu. "Desi folosirea laparoscopiei in tratamentul herniilor are avantaje pentru pacienti, problemele legate de siguranta sugereaza ca cea mai indicata cale de rezolvare a acestor cazuri de catre chirurgul generalist ramine abordarea deschisa".

In contradictie cu aceste opinii, Profesorul Andrew Kingsnorth, director al Centrului de tratare a herniilor de la Plymouth?s Derriford Hospital si unul dintre autorii liniilor generale de tratament al herniilor indicate de Colegiul Regal al Chirurgilor, sustine ca respectivele rezultate nu trebuie sa incurajeze formarea de specialisti in tratamentul laparoscopic al heniilor, ci sa arate ca aceasta ar fi doar o irosire inutila a resurselor financiare. "Herniile sunt operatii simple ? se fac 100 000 pe an - si nu trebuie sa fii specialist pentru a obtine rezultate bune prin chirurgia clasica. Ar fi mult mai bine sa ne folosim banii in zone de supraspecialitate, precum cardiologia sau oncologia, unde laparoscopia este cu adevarat utila".

Laparoscopic hernia surgery linked to increased complications
BMJ 319;1999:211

Hillary Bower, Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Vlad SAUCIUC
Autor: