Provinciile canadiene vor sa reduca severitatea examenelor de selectie pentru a preveni scaderea numarului de medici

O scadere accentuata a numarului de doctori a determinat anumite provincii canadiene sa incerce sa convinga autoritatile de acreditare medicala sa reduca dificultatea traditionalelor teste de competenta.

Aceste actiuni au fost criticate de noul presedinte al Canadian Medical Association (Asociatia Medicala Canadiana), Dr Hugh Scully, ca fiind "un mod limitat" de a trata problema.

Delegatii la intalnirea anuala a Asociatiei au fost de acord si au adoptat o rezolutie care cere ca "absolventii facultatilor de medicina de pretutindeni in lume" sa aiba aceleasi standarde de evaluare a competentei cu cele utilizate pentru absolventii canadieni.

Alta rezolutie a facut apel la imbunatatirea capacitatilor de pregatire practica atit universitara, cit si postuniversitara, precum si la adoptarea principiului de asigurare a "capacitatii proprii, la nivel national, de pregatire a medicilor si de retinere a lor in tara". Delegatii le-au recomandat guvernatorilor provinciilor sa aloce fonduri suplimentare pentru cresterea numarului de medici.

Dr Scully nu a numit provinciile despre care a afirmat ca diminueaza standardele, dar s-a referit la doua provincii din vestul tarii. El a mentionat ca asociatiile medicale regionale au intervenit pentru a evita o astfel de situatie.

El a afirmat ca scaderea numarului de medici ar putea fi descrisa ca o criza: in mod curent este nevoie de 180 de anestezisti, iar lipsa lor a determinat anularea unor operatii in intreaga tara.

Mai este inregistrat deficit de medici in terapia cardiaca, in pediatrie, in obstetrica si in ORL. Scaderea numarului de medici se inregistreaza atat in mediul urban, cat si in cel rural.

Canadian provinces want to cut tests to meet doctor storage
BMJ 1999; 319:594

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Laura CIOBANU
Autor: