JAMA a numit o femeie pe postul de redactor-sef

JAMA, jurnalul editat de American Medical Association (Asociatia Medicala Americana - AMA), a numit un nou redactor sef ?

prima femeie si cel dintii pediatru din istoria sa de 116 ani ? si s-a angajat sa mentina statutul de maxima independenta a procesului editorial al publicatiei.

"Libertatea redactionala este esentiala", a spus dr Catherine DeAngelis, decan pe probleme academice la Johns Hopkins School of Medicine (Scoala de Medicina Johns Hopkins) din Baltimore, Maryland, si redactor sef al revistei locale Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine (Arhivele de medicina a copilului si adolescentului).

"Acesta este principiul absolut dupa care ma voi ghida", a spus Dr DeAngelis in cadrul conferintei de presa ulterioare numirii sale. "Daca as avea cea mai mica indoiala in aceasta privinta, nu as fi acum aici ".

Numirea dr DeAngelis deschide un capitol nou in ceea ce priveste conducerea JAMA, dupa controversata demitere, de la inceputul acestui an, a predecesorului ei, dr George Lundberg. AMA a fost criticata aspru pentru decizia pripita de a-l demite pe dr Lundberg dupa ce unii dintre liderii organizatiei il invinovatisera de a fi publicat un material asupra perceptiilor sexuale, care ar fi influentat procesul de punere sub acuzare a presedintelui Clinton.

Demiterea a alimentat controversele legate de independenta editoriala a publicatiei. Intr-un raspuns la criticile publice legate de concedierea dr Lundberg, JAMA a numit un comitet de supraveghere, format din sapte membri, care sa serveasca drept tampon sau interfata de separare intre procesul de editare a JAMA si reprezentantii oficiali ai AMA.

Regulamentul comitetului mai stipuleaza ca asociatia "recunoaste si accepta pe deplin necesitatea independentei editoriale a redactorului sef in orice imprejurare".

Dr Lundberg, care este actualmente redactor sef la Medscape.com, un site web cu informatii medicale, si-a afirmat convingerea ca dr DeAngelis va sprijini mentinerea integritatii jurnalistice a JAMA.

JAMA appoints woman editor
BMJ 1999;319:1022

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: