Comentariu: Ce sunt leucotrienele si cum actioneaza in astm?

Crizele acute de astm sunt, adesea, declansate de alergeni sau de efort. Moleculele iritante, denumite leucotriene, reprezinta una dintre multiplele substante eliberate de catre celulele mastocitare in timpul crizei de astm, leucotrienele fiind principalele responsabile de bronhoconstrictie.

In cazurile cronice de astm mai sever, hiperreactivitatea bronsica generala (sau spasmele muschilor netezi) este, in mare masura produsa de eozinofile, care sunt atrase in bronhiole de catre leucotriene (si alte chemotactice) si care produc si ele, la rindul lor, leucotriene. Deci, leucotrienele par sa aiba o pondere importanta atat in declansarea crizei acute de astm, cat si in producerea hipersensibilitatii de lunga durata a cailor aeriene care exista in astmul cronic.

Leucotrienele sunt derivate din acidul arahidonic, precursor al prostaglandinelor. Exista doua familii de leucotriene. Primul grup actioneaza in primul rand in afectiuni in care inflamatia este dependenta de neutrofile, cum ar fi fibroza chistica, boala inflamatorie intestinala si psoriazisul. Al doilea grup (cisteinil-leucotriene) este implicat in special in bronhoconstrictia din astm, indusa de eozinofile si de mastocite. Ele se leaga de receptori cu specificitate crescuta, localizati in muschiul neted bronsic si in alte tesuturi din caile aeriene (Annals of Internal Medicine 1997;127:472-80).

In prezent au fost concepute medicamente care interfera cu activitatea leucotrienelor. S-a dovedit recent ca atat inhibitorii sintezei de leucotriene, cat si antagonistii de receptor de cisteinil-leucotriene protejeaza pacientii astmatici impotriva crizelor de astm, dar, odata ce criza a inceput, medicamentele mentionate nu mai joaca rolul de "remedii de salvare". Ele actioneaza prin inhibarea eliberarii de leucotriene din mastocite si eozinofile sau prin blocarea receptorilor specifici pentru leucotriene din tesuturile bronsice, deci previn bronhoconstrictia, secretia de mucus si edemul. De asemenea, ele reduc influxul de eozinofile, deci limiteaza leziunile inflamatorii de la nivelul cailor aeriene. Atunci cand sunt administrate cu regularitate, aceste medicamente orale, nesteroidiene, antiinflamatorii reduc incidenta crizelor acute de astm.

Rate this article: 
Average: 4.5 (2 votes)
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: