Bronsita acuta si rezultate clinice observate trei ani mai tarziu: studiu prospectiv de cohorta

Bronsita acuta este o afectiune frecventa,1 care, în general, se considera a fi cauzata de o infectie virala,2 pentru care tratamentul antibiotic nu are rezultate benefice.3

Am analizat daca bronsita acuta, la o persoana sanatoasa, ar trebui considerata ca un eveniment izolat sau un predictor al unor disfunctii cronice pulmonare, care înca nu s-au manifestat clar clinic, cum ar fi: hiperreactivitatea bronsica, astmul sau bronsita cronica.

Material, metode si rezultate

Într-un studiu efectuat anterior, asupra etiologiei bronsitei acute, realizat pe adultii din Gardabaer (7800 locuitori), o suburbie din sudul Reykjavik-ului, au fost inclusi toti bolnavii diagnosticati cu bronsita acuta.4 Definitia bronsitei acute în acel studiu era: tuse (cu sau fara expectoratie), raluri ronflante, sibilante sau sub crepitante, la ascultatie, la o persoana fara afectiuni pulmonare preexistente cunoscute (conform fiselor medicale ale bolnavilor) sau prezenta semnelor clinice ale pneumoniei. Acest studiu prospectiv a fost efectuat în 1992-1993 si a inclus 138 de bolnavi. Trei ani mai tarziu, în 1995-1996, un numar de 119 pacienti din grupul studiat initial, care înca locuiau în Gardabaer, au fost invitati sa participe la studiul actual.

Am trimis acestor bolnavi un chestionar cu întrebari despre simptomele respiratorii, aceleasi folosite în versiunea islandica a studiului din Comunitatea Europeana, asupra sanatatii respiratorii,5 existand insa si cateva întrebari suplimentare. Toti au fost invitati sa participe la un examen spirometric, la un test de provocare cu metacolina si la o testare alergologica cutanata (prick test). Daca bolnavii nu au raspuns la chestionar, informatiile despre astm si bronsita acuta recurenta au fost preluate din fisele medicale.

95 de subiecti din cei 119 (80 % ; 44 barbati, 51 femei) au raspuns la chestionar. Acestia au fost cu mult mai în varsta, decat cei care nu au raspuns (media de varsta 45 - interval 31-59 ani - pentru prima categorie, fata de 34 - interval 23-45 ani - pentru a doua categorie; P<0,001). 20 de bolnavi fumau zilnic, 11 fumau ocazional, 29 erau fosti fumatori, iar 35 nu au fumat niciodata. Simptomele respiratorii indicînd astmul si/sau bronsita cronica au fost prezentate în mod obisnuit (tabelul).

6% din bolnavi (5/85) aveau volumul expirator fortat pe secunda (VEMS) sub 80% din cel ideal. La testele de provocare cu metacolina, s-a observat o reducere cu 20% sau mai mult a VEMS-ului la 8% (6/74) dintre bolnavi dupa inhalarea unei solutii saline si la înca 22% (16/74), dupa inhalarea a 2 mg sau mai putin din metacolina.

Sapte bolnavi au raportat wheezing în ultimele 12 luni si au manifestat hiperreactivitate bronsica. Altor 11 bolnavi li s-a pus de catre medic diagnosticul de astm. Astfel, la trei ani dupa o consultatie pentru un episod de bronsita acuta, fara complicatii, cel putin 18 bolnavi (19%) au îndeplinit criteriile pentru astm. 20 de bolnavi au raportat cresterea expectoratiei, în majoritatea timpului, pentru cel putin trei luni, în fiecare an, criteriu folosit adesea în studiile epidemiologice pentru definirea bronsitei cronice. Sase dintre acesti 20 de pacienti au îndeplinit, de asemeni, criteriile pentru astm. Ca urmare, 32 (18+20-6) de bolnavi (34%) au îndeplinit criteriile pentru astm sau bronsita cronica sau pentru ambele. Conform fiselor medicale, astmul bronsic fusese diagnosticat la 13% (3/24) din cei care nu au raspuns la chestionar. Doar 12 (13%) din cei care au raspuns au avut cel putin un test cutanat pozitiv.

Caracteristicile populatiei studiate si principalele rezultate

Caracteristici Numar bolnavi
Populatia studiului initial 138
Domiciliul schimbat trei ani mai tirziu 19
Ramasi în studiu 119
Raspuns la chestionar 95
Spirometrie si teste cutanate 85
Test de provocare cu metacolina fara nici o contraindicatie 74
Principalele rezultate ale chestionarului
Wheezing sau respiratie suieratoare, oricind în ultimele 12 luni 38/95
Dispnee, cind wheezing-ul era prezent 19/38
Wheezing prezent, în absenta bronsitei 17/38
Expectoratie purulenta în timpul zilei, noaptea sau iarna 22/95
Expectoratie purulenta, în cea mai mare parte a timpului, în decurs de pina la 3 luni în fiecare an 20/22
Diagnostic de astm, pus de medic 11/95
Wheezing si test pozitiv la metacolina 7/74

Comentarii

Folosind un chestionar simplu, despre simptomele pulmonare, asociat cu spirometria si testul de provocare cu metacolina, am stabilit ca 34% din membrii grupului initial de studiu au îndeplinit criteriile pentru astm sau bronsita cronica sau pentru ambele.

De aceea consideram ca, atunci cînd medicii examineaza un bolnav cu bronsita acut, ar trebui întotdeauna sa ia în considerare posibilitatea hiperreactivitatii bronsice a astmului sau bronsitei cronice si sa foloseasca metode simple de investigare - adica anamneza simptomelor, spirometria (si, în unele cazuri, testul de provocare cu metacolina). În plus, ar trebui sa se informeze despre riscul bolnavului de a dezvolta o boala pulmonara cronica. Aceasta poate sa ajute medicii în alegerea celui mai bun tratament si sa elimine factorii posibili de risc, cum ar fi fumatul.

Participanti: JSJ a avut ideea originala. JSJ si TG au scris protocolul studiului. JSJ a colectat datele. TG si DG au realizat masuratorile spirometrice si testele alergologice. Toti autorii au colaborat la scrierea articolului.

Finantare: Studiul a fost finantat de divizia de stiinte medicale si biologice a Consiliului Stiintific din Islanda, de Fondul Stiintific Oddur Olafs son si de Fondul de Cercetare al Asociatiei Medicilor de Familie din Islanda.

Conflicte de interese: Nu au fost declarate.

Acute bronchitis and clinical outcome three years later: prospective cohort study
BMJ 1998;317:1433

Gardabaer Health Centre, Gardatorg 7, IS-210 Gardabaer, Iceland
Jón Steinar Jónsson general practitioner
Pulmonary Department, Vífilsstadir, IS-210 Gardabaer, Iceland
Thorarinn Gíslason, chest physician
Davíd Gíslason, allergologist
Department of Family Medicine, Sólvangur Health Centre, IS-220 Hafnarfjördur, Iceland
Jóhann A Sigurdsson, professor

Corespondenta la: Dr Jónsson

1. Verheij TJM, Kaptein AA, Mulder JD. Acute bronchitis: aetiology, symptoms and treatment. Fam Pract 1989;6:66-9.

2. Gonzales R, Sande M. What will it take to stop physicians from prescribing antibiotics in acute bronchitis seditorialt? Lancet 1995;345:665-6.

3. Orr PH, Scherer K, Macdonald A, Moffatt MEK. Randomized placebo-controlled trials of antibiotics for acute bronchitis: a critical review of the literature. J Fam Pract 1993;36:507-12.

4. Jónsson JS, Sigurdsson JA, Kristinsson KG, Gudnadottir M, Magnússon S. Acute bronchitis in adults: how close do we come to its etiology in general practice? Scand J Prim Health Care 1997;15:156-60.

5. Gíslason Th, Gíslason D, Blöndal Th. Astmi og öndunarfæraeinkenni meðal 20-44 ára Íslendinga sAsthma and respiratory symptoms among 20-44 year old Icelanderst. Læknablaðið 1997;83:211-6. (Abstract in English.)

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Cristian GRIGORAS
Autor: