Migrena, riscul vascular şi evenimentele cardiovasculare la femei: studiu prospectiv de tip cohortã

Obiective: Verificarea ipotezei conform cãreia asocierea dintre migrena cu aurã şi riscul mãrit de boalã cardiovascularã este influenţatã de grupa de risc vascular, stabilitã dupã scala de risc Framingham pentru boala coronarianã.

Proiectare: Studiu prospectiv, de tip cohortã.

Cadru: Studiu asupra stãrii de sãnãtate a femeilor, SUA.

Participanţi: Abstract
Introduction
Methods
Results
Discussion
References
  27 519 de femei, fãrã boalã cardiovascularã în momentul iniţial, dar pentru care erau disponibile informaţii referitoare la scorul de risc Framingham şi ls absenţa/prezenţa migrenei.

Principalele efecte mãsurate: Timpul pânã la apariţia unui eveniment major cardiovascular (infarct miocardic non-fatal, accident vascular cerebral ischemic non-fatal, deces prin boala cardiovascularã ischemicã), infarctul miocardic şi atacul vascular cerebral ischemic.

Rezultate: La debutul studiului, 3577 (13,0%) de femei au relatat prezenţa migrenei active, dintre care 1 418 (39,6%) au semnalat migrena cu aurã. Pe parcursul a 11,9 ani de monitorizare au survenit 697 de evenimente cardiovasculare. Am realizat o clasificare a participanţilor pe baza riscului la 10 ani de boalã coronarianã, estimat din scorul de risc Framingham ( 1%, 2-4%, 5-9%, şi 10%). Faţã de grupul femeilor fãrã migrenã, ratele de risc ajustate în funcţie de vârstã, la participantele cu migrenã activã cu aurã, erau de 1,93 (95% interval de încredere 1,45 pânã la 2,56), pentru boli cardiovasculare majore, de 1,80 (1,16 pânã la 2,79), pentru atac vascular ischemic, şi de 1,94 (1,27 pânã la 2,95), pentru infarct miocardic. La realizarea clasificãrii dupã scala de risc Framingham, asocierea dintre migrena cu aurã şi boala cardiovascularã majorã a avut puterea cea mai mare în grupul cu cel mai scãzut risc. A fost observat un model de asociere diametric pentru atacul ischemic şi infarctul miocardic. Comparativ cu femeile fãrã migrenã, ratele de risc ajustate în funcţie de vârstã, la participantele care relatau migrenã cu aurã, incluse în grupul cu cel mai scãzut risc Framingham, erau de 3,88 (1,87 pânã la 8,08), pentru atacul ischemic şi de 1,29 (0,40 pânã la 4,21), pentru infarctul miocardic. La femeile care aveau migrenã cu aurã, incluse în grupul cu cel mai mare risc Framingham, ratele de risc au fost de 1,00 (0,24 pânã la 4,14), pentru atacul ischemic, şi de 3,34 (1,50 pânã la 7,46), pentru infarctul miocardic. Femeile cu migrenã fãrã aurã nu erau expuse unui risc crescut pentru atac ischemic sau infarct miocardic în nici unul din grupurile de risc Framingham.

Concluzii: Asocierea dintre migrena cu aurã şi boala cardiovascularã variazã în funcţie de statusul de risc vascular. Informaţiile referitoare la istoricul de migrenã şi la statusul de risc vascular ar putea fi utile, în viitor, pentru identificarea acelor femei care prezintã un risc crescut de evenimente cardiovasculare specifice.

Înregistrarea studiului: Studii clinice NCT00000479.

Corespondenţa la: T Kurth

tkurth@rics.bwh.harvard.edu

Migraine, vascular risk, and cardiovascular events in women: prospective cohort study

Citaţi articolul ca: BMJ 2008;337:a636

Tobias Kurth,1, 2, 3 Markus Schürks,1 Giancarlo Logroscino,4 Michael Gaziano,1, 2, 5 Julie E Buring1, 2, 3, 6

1Division of Preventive Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, USA

2Division of Aging, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA

3Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, MA

4Department of Neurology and Psychiatry, School of Medicine, University of Bari, Italy,

5Massachusetts Veterans Epidemiology Research and Information Center, Boston VA Healthcare System, Boston, MA,

6 Department of Ambulatory Care and Prevention, Harvard Medical School, Boston, MA

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Mãdãlina Geantã
Autor: