Conducătorii companiilor farmaceutice acceptă necesitatea creşterii transparenţei

Reprezentanţii conducerii a două companii farmaceutice puternice - GlaxoSmithKline şi AstraZeneca - au acceptat faptul că publicul are nevoie de o mai mare deschidere din partea industriei.

Dr. John Patterson, vicepreşedinte executiv pentru strategia, licenţierea produselor şi dezvoltarea afacerilor la AstraZeneca (Marea Britanie), şi Eddie Gray, prim-vicepreşedinte şi director general la GlaxoSmithKline Pharma (Marea Britanie), au fost chestionaţi, recent, ca martori, de către comitetul de sănătate al House of Commons (Camera Comunelor). Ei au oferit diverse date solicitate de ancheta efectuată de comitet în privinţa influenţei industriei farmaceutice în Marea Britanie.

"Există sentimentul că aşteptările publicului s-au modificat", a declarat domnul Gray. "Este ca şi când ai încerca să prinzi un tren aflat în mişcare", a mai adăugat el.

Amândoi au acceptat faptul că s-a produs o schimbare pronunţată a atitudinii publicului faţă de problemele de sănătate, schimbare alimentată atât de preocuparea generală a mass mediei faţă de asemenea aspecte, cât şi de analiza specifică a subiectelor generate de lansarea unui nou medicament sau de implicaţiile negative ale unui anume agent terapeutic.

Publicul nu a înţeles, însă, care erau nivelurile de risc acceptabile, a remarcat dr. Patterson.

"Oamenii nu sunt educaţi, în multe domenii, în spiritul unei dezbateri adecvate asupra riscurilor relative. Atunci când apare o problemă de tolerabilitate, a o interpreta prin prisma numărului de persoane care mor din cauza unei anume boli - nu prea se pretează unei discuţii televizate timp de 20 de secunde", a mai adăugat el.

Preşedintele comitetului, David Hinchliffe, a sugerat că, în loc să ne aşteptăm ca publicul să înţeleagă mai bine astfel de probleme, poate că industria ar trebui să fie mai transparentă în ceea ce priveşte propria-i activitate de cercetare şi de producţie. Domnul Gray a adus în discuţie recenta iniţiativă voluntară de a publica pe web toate rezultatele studiilor clinice controlate (BMJ 2005;330:109, 15 ian).

Deşi nu au acceptat să vorbească în numele întregii industrii, cei doi martori au negat faptul că ar fi avut vreodată, în cadrul companiilor lor, rezultate "fantomă" ale cercetărilor (redactate de un scriitor profesionist angajat de o companie farmaceutică) - o acuzaţie formulată, în audierile anterioare, la adresa industriei. Totuşi, dr. Patterson a admis că scriitorii profesionişti au lucrat alături de autorii studiilor pentru a oferi garanţia că articolul se va ridica la standardele necesare publicării.

"Dar nu este mereu uşor să se publice rezultatele negative", a afirmat el, ca răspuns la întrebările despre felul în care companiile farmaceutice par să "culeagă" doar rezultatele pozitive din diferitele studii.

Un alt martor, dr. Stuart Dollow, vicepreşedinte la secţiunea medicală a companiei GlaxoSmithKline, a negat vehement orice acuzaţie conform căreia industria ar inventa boli pentru a vinde medicamentele necesare tratării lor. "Nu am face aşa ceva", a declarat el.

Întrebat de ce compania sa păruse a fi reticentă faţă de modificarea recomandărilor asupra simptomelor potenţiale apărute după retragerea paroxetinei (seroxat), domnul Dollow a spus că au existat câteva studii controlate care au utilizat drogul în diferite doze şi că doar un mic studiu a demonstrat existenţa unui asemenea efect. El a mai afirmat că modificările din broşura pentru informarea pacientului arată că industria era capabilă să amelioreze calitatea broşurilor.

Se pare, însă, că domnul Dollow nu ştie că, înainte de dezbaterea despre seroxat, din februarie 2004, din House of Commons, compania nu a răspuns solicitării, din partea deputatului Paul Flynn, de-a oferi diverse informaţii. Domnul Flynn a sugerat, în acea dezbatere, că GlaxoSmithKline "a suprimat în mod deliberat informaţiile despre pericolul reprezentat de seroxat" (vezi www.publications.parliament.uk).

Rapoartele audierilor comitetului de sănătate sunt disponibile pe http://www.parliament.uk/parliamentary_committees/health_committee.cfm

Drug company chiefs accept the need for more openness

BMJ 2005;330:163

Lynn Eaton Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: