Organizaţiile de caritate provoacă SUA la restricţie "anti-prostituţie"

O organizaţie americană de caritate critică apelul guvernului SUA, adresat organizaţiilor neguvernamentale internaţionale, de a se împotrivi explicit prostituţiei şi traficului de persoane, în situaţia în care ar primi fonduri guvernamentale pentru planificarea familială şi prevenirea infecţiei cu HIV.

DKT International, cu sediul la Washington, DC, a intentat, pe 11 august a.c., un proces împotriva US Agency for International Development (USAID), cererea agenţiei fiind considerată drept o cenzură menită să le restricţioneze dreptul de a vorbi liber, ceea ce are, prin urmare, un caracter neconstituţional.

Legea a fost promulgată de Congres în 2003, cu sprijinul puternic al administraţiei Bush, dar a intrat în vigoare de curând.

 

DKT pretinde că împotrivirea statului faţă de problema prostituţiei restricţionează libertatea de exprimare

DKT este o organizaţie non-profit care transpune în practică programele de planificare familială şi de prevenire a infecţiei cu HIV pentru aproximativ 10 milioane de persoane din 11 ţări de pe mapamond. Ea utilizează tehnici comerciale de marketing şi reţele de sectoare private pentru furnizarea de servicii de planificare familială la preţuri acceptabile. Aproximativ 16% din totalul fondurilor provin de la guvernul SUA, fie direct, fie indirect, prin intermediul granturilor şi contractelor. Organizaţia mai primeşte bani de la guvernele din Marea Britanie, Australia şi Germania, precum şi de la Fundaţia Bill & Melissa Gates.

În luna iulie a.c., o altă organizaţie de caritate, specializată în HIV, SIDA şi planificare familială, Family Health International, afirma că nu putea reînnoi un subcontract USAID cu DKT, pentru continuarea fabricării de lubrifianţi şi prezervative în Vietnam, decât dacă DKT semna acordul anti-prostituţie.

"DKT nu are o politică privitoare la prostituţie şi nici nu doreşte să adopte o astfel de strategie", a argumentat DKT în cadrul procesului. "Credem că primul amendament ne oferă acest drept!". DKT susţine că modalitatea optimă de a-şi atinge scopurile constă în "menţinerea neutralităţii asupra chestiunii controversate a managementului problemelor complexe ce apar la intersecţia dintre epidemia HIV/SIDA şi prostituţie".

"Guvernul ne poate spune ce să facem cu banii săi - aşa ceva nu intră în discuţie", a afirmat preşedintele DKT, Philip Harvey. "Dar este de neconceput şi, după părerea noastră, neconstituţional, să ne spună ce să facem cu banii privaţi".

Subiectul a fost dezbătut destul de intens. Multe organizaţii implicate în controlul SIDA consideră că un grup-cheie, angrenat în activităţile de prevenire a bolii, este cel al consilierilor pe probleme de sex şi că acordul anti-prostituţie le subminează încrederea şi credibilitatea de care se bucură în rândul respectivilor angajaţi.

"La nivelul multor organizaţii neguvernamentale cu activitate de teren în domeniu domneşte un sentiment de îngrijorare persistent. Unele au semnat, pur şi simplu, în timp ce altele fie au semnat după ce au protestat, în prealabil, fie au refuzat să semneze", a spus domnul Harvey.

Charity challenges US "anti-prostitution" restriction

BMJ 2005;331:420

Bob Roehr Washington

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Cristian Cojocaru
Autor: