Studiile arată că noile antipsihotice oferă puţine beneficii faţă de medicamentele tradiţionale

Rezultatele unui studiu important, de 18 luni, arată că patru noi medicamente utilizate în tratamentul schizofreniei oferă beneficii puţine, sau deloc, comparativ cu vechile produse, mai ieftine.

În studiu au fost selectaţi aleatoriu, dintr-o largă varietate de unităţi de tratament din 57 de localităţi din SUA, 1 493 de pacienţi cărora li s-au administrat unul până la cinci medicamente, dintre care patru au fost relativ noi - risperidona, quetiapina, ziprasidona şi olanzapina -, iar altul, perfenazina, a fost produs cu peste 40 de ani în urmă. Observaţiile menţionate au fost publicate, recent, în New England Journal of Medicine (2005;353:1209-23).

Toate preparatele au fost utile pentru controlul simptomelor schizofreniei, dar 74% dintre participanţi au renunţat la ele datorită disconfortului sau efectelor adverse specifice, precum diskinezia, tremorul ori akatizia.

La pacienţii cărora li s-a administrat olanzapină a existat atât o probabilitate mai mică de spitalizare pentru recădere psihotică cât şi o tendinţă de prelungire a tratamentului, dar s-au observat creşteri ale greutăţii corporale şi ale numărului de modificări metabolice asociate cu un risc sporit de diabet, într-o proporţie mai mare decât în cazul pacienţilor care luaseră alte medicamente.

În dozele utilizate în studiu, tratamentul lunar cu perfenazină ajunge la circa 60 $ (34 Euro; 50 Lire sterline), în timp ce costurile lunare pentru medicamentele mai noi variază de la 520 $, pentru olanzapină (Zyprexa), la 250 $ pentru risperidonă (Risperdal).

New antipsychotics offer few benefits over traditional drugs

BMJ 2005;331:717

Fred Charatan Florida

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: