Seriale, prezentări în PowerPoint şi fişiere cu articole, disponibile, în prezent, pe site-ul bmj.com

Pe site-ul BMJ, bmj.com, au fost adăugate, de curând, trei noi servicii. Primul le asigură abonaţilor ceea ce au solicitat de mult timp: link-uri către toate serialele apărute în BMJ.

Un clic pe prima pagină a site-ului pe rubrica "Seriale", permite accesarea a 35 de serii ABC, publicate începând cu anul 1998, precum şi a altor rubrici de interes, cum este cea denumită "Note statistice". Prin intermediul respectivei pagini pot fi vizualizate şi seriale mai noi, precum "Consultaţia de 10 minute", dezbateri pe probleme de etică şi prezentări de caz interactive (http://bmj.com/series).

Al doilea tip de servicii le facilitează cititorilor importarea imaginilor din articolele BMJ, în PowerPoint, doar printr-un dublu clic de mouse. Cititorului nu-i rămâne altceva de făcut decât să găsească ilustraţiile dorite, să selecteze opţiunea "View larger version (in this window)" ("Vizualizaţi dimensiunea mărită şî-n această fereastră") şi să selecteze opţiunea "PowerPoint Slide for Teaching" ("Diapozitiv PowerPoint pentru uz didactic").

  

În funcţie de viteza de conectare, un slide PowerPoint poate fi gata în mai puţin de un minut. Diapozitivele reprezintă, în principal, un valoros material didactic, însă mulţi utilizatori le vor găsi folositoare pentru alte tipuri de prezentări. Nu putem asigura un atare serviciu pentru ilustraţiile al căror copyright este deţinut de altcineva (precum fotografiile din paginile de ştiri ale BMJ), dar chiar şi fără a-l promova, el asigură, lunar, preluarea de pe bmj.com, în diapozitive PowerPoint, a unui număr de până la 10 000 de ilustraţii.

Serviciul cel mai nou şi care se va dovedi, probabil, a fi şi cel mai util, este cel al fişierelor. Pentru a salva calea de acces către orice articol din BMJ trebuie să selectaţi rubrica "Add article to my folders" ("Adăugaţi articolul la fişierele mele"), situată în caseta adiacentă articolului. Utilizatorii îşi pot ordona materialele salvate în funcţie de propriile lor preferinţe; ei au posibilitatea să adauge, să şteargă sau să redenumească fişierele, să mute articolele dintr-un fişier în altul şi să le copieze în mai multe fişiere, să salveze termenii folosiţi la căutarea articolelor, pentru a-i utiliza, ulterior, după publicarea mai multor studii - link--ul necesar, "Save this search to my folders" ("Salvaţi opţiunea de căutare în fişierul meu"), se află în partea de sus a paginii de căutare.

Este necesar ca, înainte de selecţia fişierelor, utilizatorii să se înregistreze sub un nume şi o parolă, întrucât fiecare persoană are propriile sale opţiuni de selectare şi de căutare ale articolelor. Unicitatea numelui de utilizator şi a parolei le va permite celor interesaţi stocarea şi prelucrarea, într-un singur loc, a articolelor publicate nu doar în BMJ, ci şi în cele 24 de reviste de specialitate editate de BMJ Publishing Group.1

Cele trei servicii sunt gratuite, deşi accesul la textul complet al lucrărilor şi la ilustraţiile aferente depinde de drepturile fiecărui utilizator. Anul viitor vom continua să asigurăm accesul rapid şi gratuit la întregul text al articolelor de cercetare originale. Textul complet al tuturor celorlalte articole, inclusiv al editorialelor, ştirilor şi materialelor educaţionale, poate fi accesat doar de către membrii BMA, de abonaţii BMJ şi de utilizatorii din ţările slab dezvoltate din întreaga lume, în cursul primului an de la publicare.2

  

Series, PowerPoint slides, and folders now available on bmj.com
Helping readers to file and reuse BMJ articles and illustrations

BMJ 2005;331:650

Tony Delamothe
web editor BMJmailto:tdelamothe@bmj.com

Bibliografie

1 BMJ Journals Online. www.bmjjournals.com/

2 BMJ and bmj.com pricing 2006. http://bmj.bmjjournals.com/aboutsite/%20subscriptions2006.shtml

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: