Testarea ipotezelor

Medicina este căminul natural al ipotezelor netestate, afirmă Hugh Pennington, mirându-se de ce medicii sunt atât de neştiinţifici.1 Când, într-o zi, acum vreo patru ani, durerea a început să-mi coboare pe braţul stâng, m-am gândit la istoricul meu familial de boală cardiacă şi am ajuns la concluzia evidentă.

Aşa că, a doua zi, am mers cu bicicleta de la University College London până la Royal Free Hospital, pe Hampstead Hill şi, spre uşurarea mea, n-am avut nici o durere acută. Odată infirmată ipoteza de angină, am putut să ignor, fără nici un risc, durerea, care era intermitentă, ba chiar imprevizibilă, şi mi-am continuat programul de lucru încărcat.

Dezgroparea unei rădăcini de copac a schimbat totul. Durerea s-a accentuat, dar s-a ameliorat după un amestec de paracetamol şi ibuprofen, pe care l-am recomandat atât de multor pacienţi, aşa că am reuşit să cioplesc în continuare şi să car. În timp ce duceam nişte sacoşe grele, într-o călătorie de vacanţă, mi-am testat cea de-a doua ipoteză - întinderea musculară - şi am trăit experienţa suferinţei survenite departe de casă. Apoi, durerea tot mai intensă, somnul întrerupt şi diminuarea forţei în braţul stâng mi-au demolat ipoteza musculară, înlocuind-o cu una neurologică. Un coleg neurolog a diagnosticat o hernie de disc cervicală, confirmată prin rezonanţă magnetică.

În scurt timp, mi-am reluat mersul pe bicicletă, dar am ocolit rădăcinile copacilor; mai aveam, uneori, câte o durere ascuţită şi, mai des, parestezii la nivelul mâinii sau al antebraţului. Aşadar, atunci când braţul mi-a tremurat, la începutul unui meci de tenis, chiar înainte de Paşti, am pus incidentul pe seama problemei cervicale şi mi-am văzut de treabă. Senzaţia a dispărut, dar numai pentru scurt timp, pentru că a reapărut a doua zi, când pedalam pe o pantă relativ uşoară; a dispărut, însă, când am mers pe jos şi nu s-a repetat în drumul spre casă cu bicicleta. Ipoteza isteaţă a herniei de disc ţinea, aşa că mi-am făcut o rezervă de analgezice, în caz de nevoie.

Noaptea n-am putut dormi din cauza durerii de braţ. Paracetamolul n-a avut nici un efect şi, pe măsură ce durerea se extindea spre torace şi am început să simt şi greaţă, am realizat, în sfârşit, că discul vertebral nu avea nici o vină. Serviciile de urgenţă au reacţionat rapid, iar departamentul de la spital a abordat incidentul cu profesionalism. Efectuarea unui bypass coronarian de urgenţă este un act de educaţie, mai ales dacă nu ai factori de risc pentru boli cardiace ("istoricul familial" fiind, acum, atribuit mai degrabă fumatului decât factorului genetic).

De îndată ce mi-am reluat mersul pe bicicletă şi chiar am aruncat o privire spre o rădăcină de copac ce ar fi trebuit smulsă, am înţeles că medicina este căminul natural al testării ipotezelor, dar că proba lor nu trebuie făcută în circumstanţele alese de noi, ci în lumina speranţelor şi temerilor noastre, a dorinţei de-a ne menţine competitivi.

Testing hypotheses

BMJ 2004;329:773

Lonsdale Medical Centre London
Steve Iliffe senior partners.mailto:s.iliffe@pcps.ucl.ac.uk

Bibliografie

1 Pennington H. Why can't doctors be more scientific? London Review of Books 2004;26(13):28-9.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: